Vyhlásenie Únie potravinárov Slovenska

Vyhlásenie Únie potravinárov Slovenska

Posledný škandál s pochybným poľským mäsom, ako aj všetky doterajšie potravinové škandály jednoznačne preukázali, ako je z hľadiska bezpečnosti slovenských spotrebiteľov dôležité podporovať domácu potravinársku výrobu.

Únia potravinárov Slovenska

19.02.2019

Aktuálna zľava na palivové karty - február 2019

Aktuálna zľava na palivové karty - február 2019

V mesiaci január vytankovali naši členovia 270 037 litrov PHM prostredníctvom palivových kariet od spoločnosti Slovnaft, a.s. Pozrite si aktuálnu zľavu na mesiac február.

15.02.2019

Stretnutia

Stretnutia

Emil Macho: „Stretnutie s premiérom a podpredsedníčkou vlády SR považujeme za ďalší zásadný posun v celospoločenskej diskusii o stave a smerovaní nášho odvetvia.“

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

15.02.2019

Záleží na veľkosti?

Záleží na veľkosti?

Poľnohospodárske podniky sa v ponímaní verejnosti postupne delia na zlé veľké podniky a dobré utláčané malé podniky. Vznikla doslova nálepka, že každý veľký podnik je ten zlý, ktorý krivdí malým či začínajúcim poľnohospodárom.

Ing. Marek Šimunek, člen Predstavenstva SPPK a predseda Predstavenstva a.s. Poľnohospodár Nové Zámky

14.02.2019

Historicky najhorší výsledok zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami v ČR

Historicky najhorší výsledok zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami v ČR

Do Česka se loni dovezlo agrární zboží za 228,6 miliardy korun (8,84 miliardy eur), exportovalo se ale jen v hodnotě 186,1 miliardy (7,19 miliardy eur). Schodek agrárního zahraničního obchodu se tak meziročně prohloubil o zhruba 7,88 miliardy a dosáhl 40,3 miliardy korun (1,56 miliardy eur), což je zatím nejhorší výsledek.

ČTK

13.02.2019

71. spoločné zasadnutie agrárnych komôr V4

71. spoločné zasadnutie agrárnych komôr V4

Hlavnými témami zasadnutia agrárnych samospráv krajín V4 v Maďarskom Veszprém boli: politika biopalív v strednej Európe, trh s jablkami a ďalší vývoj tvorby poľnohospodárskej politiky.

Katarína Žúžiová, Odbor poľnohospodárstva a služieb

12.02.2019

Mladí sa môžu dozvedieť o svojej budúcej profesii vďaka novému webu

Mladí sa môžu dozvedieť o svojej budúcej profesii vďaka novému webu

Prognózy majú dať zase návštevníkom stránky prehľad o tom, ako sa bude vyvíjať v danom odvetví situácia na trhu práce.

TASR

12.02.2019

Dovoz a vývoz  poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až november 2018 a 2017 /v mil. EUR/

Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až november 2018 a 2017 /v mil. EUR/

Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až november 2018 bolo pasívne v objeme – 1 522,9 mil. EUR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa zvýšilo o 259,3 mil. EUR /20,5 %/.

Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu

Klúč |  12.02.2019

V januári svetové ceny potravín mierne stúpli

V januári svetové ceny potravín mierne stúpli

Po troch po sebe idúcich mesiacoch relatívnej stability prišiel v januári nárast cien, ktorý spôsobilo oživenie ponúk na mlieko, ale aj upevnenie cien rastlinných olejov a cukru.

Matej Korpáš, Tlačový odbor

11.02.2019

Nález o nesúlade § 4 až 6 zákona č. 140/2014 Z. z. s Ústavou SR

Nález o nesúlade § 4 až 6 zákona č. 140/2014 Z. z. s Ústavou SR

Dňa 11. februára 2019 bol v Zbierke zákonov Slovenskej republiky vyhlásený nález Ústavného súdu Slovenskej republiky sp. zn. PL. ÚS 20/2014 zo 14. novembra 2018 vo veci nesúladu § 4, § 5 a § 6 zákona č. 140/2014 Z. z. o nadobúdaní vlastníctva k poľnohospodárskemu pozemku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov s čl. 1 ods. 1, čl. 13 ods. 4 a čl. 20 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky.

Eva Gernátová, Legislatívny odbor

11.02.2019

Do pozornosti

Iniciatíva SPPK - problém sa týka nás všetkých

Vypočujte si informácie o probléme so spôsobom, akým došlo k zmene nájmu Slovenským pozemkovým fondom. Rovnako o spôsobe, ako podporiť iniciatívu SPPK, ktorá má za cieľ poukázať na nekorektnosť krokov od SPF.

Odišiel pán SATO!

Pán SATO odišiel, už ho niet. Viac už nemôžeme hovoriť, že SATO vybaví. Nie nevybaví. A nevybaví ani tému dodatkov k nájomným zmluvám. Môžeme ju vyriešiť len SPOLU s Vami.

Osvedčenie o použití na plemenitbu

Zväz chovateľov oviec a kôz každoročne vychádza v ústrety chovateľom a organizuje centrálne vydávanie osvedčení o použití na plemenitbu pre plemenné capy a barany, ktoré je povinné pre použitie na plemenitbu. Pozrite si harmonogram pre tento rok.

Čo sa nám podarilo presadiť v rámci tzv. „podnikateľského kilečka“

Prinášame Vám prehľad opatrení, ktoré sa vďaka SPPK pripomienkovali a následnej dostali resp. nedostali do tzv. „podnikateľského kilečka“.

Hlavolam: Mor ošípaných

Poľnohospodárom sa v poslednom čase pletú do roboty rôzne skupiny samozvaných odborníkov. Často bez odborného krytia poukazujú na „chyby“ v osevných postupoch, alebo rovno v médiách vyhlasujú, čo by mali poľnohospodári siať a produkovať.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce