Emil Macho o prioritách v sektore v Správach a komentároch

Emil Macho o prioritách v sektore v Správach a komentároch

Predseda SPPK Emil Macho hovoril o aktuálnom stave v agrosektore aj vo večerných Správach a komentároch na RTVS. V rozhovore predstavil priority na aktuálny rok a dotkol sa aj veľmi dôležitého vzdelávania spotrebiteľa.

RTVS

18.01.2019

Predseda SPPK v TA3

Predseda SPPK v TA3

O prioritách na rok 2019 rozprával predseda SPPK Emil Macho aj v ekonomickej relácii TA3. Pozrite si video.

Tlačový odbor SPPK

17.01.2019

Rok 2018 považujeme za prelomový

Rok 2018 považujeme za prelomový

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora hodnotí rok 2018 ako kľúčový, počas ktorého sa podarilo presadiť viaceré zásadné témy súvisiace s ozdravením slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva.

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

17.01.2019

Priemerná inflácia dosiahla v minulom roku 2,5 %

Priemerná inflácia dosiahla v minulom roku 2,5 %

Štatistický úrad Slovenskej republiky vydal potvrdenie o miere inflácie v SR v roku 2018. Potvrdil, že miera inflácie meraná indexom spotrebiteľských cien, dosiahla v roku 2018 oproti predchádzajúcemu roku v priemere 2,5 %.

16.01.2019

V roku 2018 svetové ceny mierne stúpli

V roku 2018 svetové ceny mierne stúpli

Index cien FAO dosiahol v decembri 2018 v priemere 161,7 bodu. V porovnaní s novembrom bol index takmer na rovnakej úrovni. V roku 2018 najviac klesli ceny cukru, opätovne klesali aj ceny mäsa a mlieka. Rastúcu tendenciu sme zaznamenali pri olejoch aj všetkých hlavných podskupinách obilnín.

Matej Korpáš, Tlačový odbor

16.01.2019

Rozvoj vidieka a agropotravinárstva v súčasnosti a budúcnosti

Rozvoj vidieka a agropotravinárstva v súčasnosti a budúcnosti

Cieľom seminára je poukázať na potrebu spolupráce podnikateľov, územnej samosprávy a neziskového sektora pri zlepšovaní životných podmienok a zamestnanosti obyvateľov slovenského vidieka.

Tlačový odbor

11.01.2019

Dovoz a vývoz  poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až október 2018 a 2017

Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až október 2018 a 2017

Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až október 2018 bolo pasívne v objeme – 1 397,1 mil. EUR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa zvýšilo o 279,4 mil. EUR /25,0 %/.

Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu

Klúč |  10.01.2019

Povinnosti zamestnávateľov v oblasti ochrany zdravia pri práci

Povinnosti zamestnávateľov v oblasti ochrany zdravia pri práci

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil na svojom webovom sídle informácie k povinnostiam zamestnávateľov v oblasti ochrany zdravia pri práci.

Eva Gernátová, Legislatívny odbor

10.01.2019

Bilancia roka 2018 - 3. časť

Bilancia roka 2018 - 3. časť

V poslednej bilancii roka 2018 sa obhliadneme za najvýznamnejšími udalosťami, ktoré charakterizovali sektor prvovýroby mlieka, zeleniny, olejnín a kukurice.

Tlačový odbor SPPK

10.01.2019

Povinnosť vyplývajúca pre nájomcov poľnohospodárskych pozemkov

Povinnosť vyplývajúca pre nájomcov poľnohospodárskych pozemkov

Pripomíname zákonnú povinnosť, ktorú ukladá právny poriadok SR nájomcom poľnohospodárskych pozemkov.

Eva Gernátová, Legislatívny odbor

09.01.2019

Do pozornosti

Žatevný monitoring - aktuálny k 16.7. 2020

Stav žatvy je rôzny podľa kondície pôdy a porastov. Výsledok žatvy ovplyvňuje každá jedna hodina zostávajúca do zberu na každej ploche.

Žatva je doposiaľ priemerná

Tohtoročná žatva je zatiaľ priemerná. Poznačili ju extrémne výkyvy počasia v podobe dlhotrvajúceho sucha v úvode jari a následné intenzívne dažde. Poľnohospodárov by však tento rok mohol potešiť kvalitný sladovnícky jačmeň.

Zomrel Ján Jech. Slovenskému poľnohospodárstvu vtisol pečať moderného odvetvia

Život nestora rozvoja výroby poľnohospodárskej techniky, pedagóga, ktorý polstoročie vychovával nové a nové generácie slovenských mechanizátorov, ale aj zakladateľa organizácie, ktorá združila slovenských výrobcov, dovozcov a predajcov poľnohospodárskej techniky sa v pondelok uzavrel. Odišiel vo veku nedožitých 82 rokov.

Svetové ceny potravín prvýkrát v tomto roku rástli

V dôsledku neistoty na trhu, ktorú spôsobil COVID-19, sa ceny rastlinných olejov, cukru a mliečnych výrobkov po minulom prudkom poklese zvýšili na viacmesačné maximá.

Aktuálna zľava na palivové karty - júl 2019

Na základe zmluvy medzi Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou a spoločnosťou SLOVNAFT, a.s., natankovali naši členovia v mesiaci jún 464 761 litrov PHM prostredníctvom palivových kariet.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce