RPPS: očakávame naplnenie sľubov

RPPS: očakávame naplnenie sľubov

Samosprávy poľnohospodárov a potravinárov v SR sa spojili presne pred rokom, keď sa v štátnom rozpočte na rok 2018 odsúhlasila výška štátnej pomoci pre poľnohospodárstvo vo výške 1 milióna Eur. Samosprávy vtedy vyjadrili zásadný nesúhlas, nakoľko výška štátnej pomoci je výrazne nižšia ako v okolitých krajinách a celé odvetvie zápasí so závažnými problémami.

RPPS

26.09.2018

Zástupcovia agrárnych komôr V4 podpísali v USA memorandum o porozumení

Zástupcovia agrárnych komôr V4 podpísali v USA memorandum o porozumení

V dňoch 25. až 27. septembra 2018 sa zástupcovia agropotravinárskych komôr V4 zúčastňujú v Spojených štátoch amerických, v štáte Indiana, v meste Indianapolis, významného stretnutia s guvernérom, vice guvernérkou, ministrom poľnohospodárstva a prezidentom Farm Bureau štátu Indiana.

Katarína Žúžiová, Odbor poľnohospodárstva a služieb

26.09.2018

Výstava poľnohospodárskych produktov z Gemera

Výstava poľnohospodárskych produktov z Gemera

Pozývame Vás na výstavu poľnohospodárskych produktov z Gemera, ktoré sa uskutoční 28. - 29. septembra v priestoroch Domu Kultúry a jeho okolia v Rimavskej Sobote.

GPPK Rimavská Sobota

25.09.2018

Bánovecký MňamFest s viacerými novinkami

Bánovecký MňamFest s viacerými novinkami

Úspešný projekt „Adoptuj kravičku“, do ktorého je zapojených mnoho fariem aj z okolia Bánoviec prináša na festival okrem Veľkej ochutnávky slovenských mliečnych výrobkov aj NOVINKU – Mobilnú aplikáciu Skener, ktorú si budú môcť návštevníci stiahnuť priamo na podujatí.

Tlačový odbor

24.09.2018

Diskusné fórum Farmárske potraviny na slovenský stôl

Diskusné fórum Farmárske potraviny na slovenský stôl

Pozývame Vás na diskusné fórum spojené s premietaním filmov na tému Farmárske potraviny na slovenský stôl, ktoré sa uskutoční 3. októbra 2018 počas 34. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Agrofilm 2018.

Tlačový odbor

24.09.2018

Potrebujeme absolventov, ktorí zúročia svoje vedomosti doma na Slovensku

Potrebujeme absolventov, ktorí zúročia svoje vedomosti doma na Slovensku

Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre sa dnes oficiálne začal nový akademický rok 2018/2019. Počas slávnostného zahájenia zložila nová rektorka univerzity doc. Klaudia Halászová akademický sľub. V príhovoroch hostí sa najčastejšie skloňovalo prepojenie teórie s praxou.

Matej Korpáš, Tlačový odbor

21.09.2018

Náklady rastú, odbytové ceny hydiny klesajú

Náklady rastú, odbytové ceny hydiny klesajú

Únia hydinárov Slovenska na tlačovej besede 21. septembra informovala o súčasnej situácii vo výrobe, spracovaní hydinového mäsa a najmä o jeho realizácii na trhu.

Únia hydinárov Slovenska

21.09.2018

Čo dala a čo vzala atypická žatva?

Čo dala a čo vzala atypická žatva?

Vypočujte si včerajší záznam relácie Kontakty na Rádiu Slovensko, ktorej hosťom bola hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. Témou relácie bola potravinová bezpečnosť po mimoriadne suchej jari a lete.

Tlačový odbor

19.09.2018

Poďakovanie za úrodu v Pribyline

Poďakovanie za úrodu v Pribyline

Pozývame Vás na Poďakovanie za úrodu v Pribyline, ktoré sa koná 7. októbra 2018 v Múzeu liptovskej dediny. Plagát s programom nájdete v článku.

LPPK Liptovský Mikuláš

19.09.2018

Na dožinkách v Bardejove hodnotili úrodu

Na dožinkách v Bardejove hodnotili úrodu

"Nemôžeme sa s výsledkami pochváliť, v našich prírodných podmienkach nedorábame potravinárske obilie, ale obilie na kŕmne účely pre živočíšnu výrobu, a preto stavy zvierat budeme prispôsobovať podľa stavu krmív," hodnotil žatvu predseda RPPK Bardejov Jozef Ovšaník a vyzval prítomných, aby kupovali kvalitné slovenské potraviny.

RPPK Bardejov

18.09.2018

Do pozornosti

Zrušenie hraničných kontrol v Rakúsku

Od nedele 17. mája 2020 ruší Rakúsko systematické kontroly zo svojej strany na vnútorných hraniciach so Švajčiarskom, Lichtenštajnskom, Nemeckom, ČR, Slovenskom a Maďarskom. Kontroly s Talianskom a Slovinskom zostávajú zachované.

Slovenské poľnohospodárstvo a potravinová bezpečnosť štátu

Prečítajte si názor bývalého ministra pôdohospodárstva Pavla Koncoša o vývoji nášho agropotravinárskeho priemyslu.

Jarné práce za 19. týždeň

V 18. a 19. týždni došlo k čiastočnému zlepšeniu stavu sucha na severovýchode, avšak na väčšine územia sa stav nezlepšil, na juhozápadnom a časti stredného Slovenska sa ešte zhoršil. K záveru 19. týždňa je výsev jarín ukončený vo väčšine regiónov.

Minister Mičovský videl z lietadla veľa repky a málo rybníkov

Vo štvrtok na obed sadol minister pôdohospodárstva Ján Mičovský do malého lietadla s bývalým ťahúňom projektu slovenského lietajúceho auta AeroMobil Štefanom Kleinom, aby si zhora názorne prezrel, ako ma byť Slovensko až príliš obrastené repkovými poľami.

Novým šéfom Pôdohospodárskej platobnej agentúry je T. Guniš

"Mojimi štyrmi základnými cieľmi sú boj proti korupcii, transparentnosť, odbyrokratizovanie a PPA ako partner, nie postrach poľnohospodárov na Slovensku. Využijem všetky svoje poznatky a skúsenosti z pôsobenia PPA, prácu s najmodernejšími IT technológiami aj najlepšiu prax z rakúskej platobnej agentúry Agrarmarkt Austria, v ktorej som pôsobil 6 rokov," povedal nový šéf PPA Tibor Gunis.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce