TÉMA TÝŽDŇA: MÔJ NÁZOR: LPIS

TÉMA TÝŽDŇA: MÔJ NÁZOR: LPIS

"Aj keď v minulosti došlo k neoprávnenému poberaniu priamych platieb, treba oddeliť poctivých poľnohospodárov od podvodníkov a hľadať možnosť hospodárenia na pôde.“

Miroslav Štefček, podpredseda SPPK

25.07.2019

Pýtame sa za vás: Zelená nafta

Pýtame sa za vás: Zelená nafta

Na základe otázok z regiónov a samotných členov SPPK k zelenej nafte pre poľnohospodárov sme oslovili so žiadosťou o odpovede Pôdohospodársku platobnú agentúru.

Odbor poľnohospodárstva a služieb

Klúč |  24.07.2019

Seminár pre potravinárov

Seminár pre potravinárov

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Potravinárska komora Slovenska zorganizovali 23. júla 2019 informačný seminár k uplatňovaniu zákona č. 91/2019 o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami.

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

24.07.2019

Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov  za mesiace január až apríl 2019 a 2018

Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až apríl 2019 a 2018

Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až apríl 2019 bolo pasívne v objeme – 601,2 mil. EUR, v porovnaní s minulým rokom sa zvýšilo o 36,4 mil. EUR /6,4 %/.

Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu

Klúč |  24.07.2019

MÔJ NÁZOR: Na dohodu Mercosur

MÔJ NÁZOR: Na dohodu Mercosur

"Dohovor Mercosur považujem za priamy útok na domáce cukrovarníctvo."

Adrián Šedivý, člen Predstavenstva SPPK

24.07.2019

Mercosur. Príležitosť alebo skrytá hrozba?

Mercosur. Príležitosť alebo skrytá hrozba?

Európska únia a štyri krajiny Južnej Ameriky – Brazília, Argentína, Paraguaj a Uruguaj, teda krajiny Mercosuru – uzavreli obchodnú dohodu, ktorou sa otvárajú nové možnosti na predaj tovaru a služieb na zahraničných trhoch.

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

24.07.2019

TÉMA TÝŽDŇA

TÉMA TÝŽDŇA

Problematike vyňatia niektorých plôch z registra pôdnych blokov sa z impulzu SPPK venovali aj médiá. Pozrite si reportáž RTVS.

Tlačový odbor SPPK

23.07.2019

TÉMA TÝŽDŇA: LPIS a lyžiarske svahy, vleky a iné plochy

TÉMA TÝŽDŇA: LPIS a lyžiarske svahy, vleky a iné plochy

Vymeníme upravené lúky na lyžiarskych svahoch za zarastenú krajinu?

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

22.07.2019

Stretnutie k hrabošom

Stretnutie k hrabošom

Čím dlhšie trvá žatva, tým viac škôd počítajú poľnohospodári na svojej úrode práve pre premnožené hraboše. V niektorých oblastiach je situácia až kritická. O možných riešeniach sa hovorilo počas stretnutia so zástupcami MPRV SR a ÚKSUPu.

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

19.07.2019

Žatevný monitoring - 28. týždeň

Žatevný monitoring - 28. týždeň

Vzhľadom k neustálym výkyvom počasia, ktoré zásadne ovplyvňujú produkciu plodín a následne aj produkciu potravín, ale aj udržateľnosť kvality pôdy, životného prostredia a krajiny, je nevyhnutné bezodkladne riešiť riadenie rizík v poľnohospodárstve.

Odbor poľnohospodárstva a služieb

Klúč |  19.07.2019

Do pozornosti

Informácia pre záujemcov o ekologické poľnohospodárstvo

Opatrenie M11 Ekologické poľnohospodárstvo bude realizované novými 2 ročnými záväzkami pričom žiadosti o zaradenie sa predložia na PPA v roku 2021 v termíne stanovenom pre priame podpory.

Vyjadrenie PF UK k právam a povinnostiam

Právne stanovisko Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave k možnostiam zamestnávateľa voči zamestnancom, ktorí sa celoplošného testovania dobrovoľne nezúčastnia, resp. k možnosti zamestnávateľa nariadiť zamestnancovi testovanie na COVID-19.

Príjem vzoriek na certifikáciu vína pozastavený

Počnúc dňom 28.10.2020 až do odvolania ÚKSÚP neprijíma vzorky na certifikáciu vína z dôvodu karanténneho opatrenia oddelenia certifikácie Odboru vinohradníctva a vinárstva a Skúšobného laboratória analýzy vína.

PPA začala s vyplácaním preddavkov na priame podpory za zvieratá

Oznámenia o poskytnutí zálohovej platby bude PPA doručovať prostredníctvom elektronickej pošty. Ponúkame aj odpoveď PPA na naše otázky k vyplateným platbám na dojčiace kravy, ovce/kozy, dojnice, výkrm hovädzieho dobytka, k Zelenej nafte a k predpokladu vyplatenia SAPS v roku 2020, zároveň aj počet nevyplatených platieb z minulého roku.

Celoplošné testovanie obyvateľov bude len počas soboty a nedele

Celoplošné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 sa bude realizovať počas najbližšieho víkendu, a to počas soboty (31. 10.) a nedele (1. 11.). V pondelok 26. októbra 2020 o tom rozhodol ústredný krízový štáb.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce