Jarné práce v roku 2021 za 19. týždeň
V 19. týždni bol ukončený výsev slnečnice, výsev kukurice na zrno pokročil na 97 %, kukurice na siláž na 88 %, sóje na 87 % výmery. Vzhľadom k poveternostným podmienkam tohtoročnej jari vykonáva SPPK monitoring škôd spôsobených mrazom, búrkami a ľadovcom, námrazou, silným dažďom, veľkým suchom, hrabošmi a poľovnou zverou.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Rozvodnené rieky a potoky zaplavili aj časť tohtoročnej úrody
Poľnohospodári v blízkosti vodných tokov rátajú škody a hovoria o lokálnych povodniach. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spúšťa celoslovenský monitor škôd.
Jana Holéciová, hovorkyňa
Svetový deň včiel
Svetový deň včiel má uhorské korene. Slovenskí včelári hovoria, že pomôcť opeľovačom môže úplne každý. V tento deň sa nielen oslavuje, ale už tradične aj upozorňuje na riziká, ktoré ohrozujú včely a ďalšie opeľovače.
Slovenský zväz včelárov
Aktuálna situácia s podávaním jednotných žiadostí
Predvčerom (17.05.) uplynul čas na podávanie jednotných žiadostí o podporu. Žiadosti je však možné podávať ešte ďalších 25 kalendárnych dní.
Odbor poľnohospodárstva a služieb
Hosť Rádia Regina
Hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v Rádiu Regina nielen o slovenských potravinách a aj o Medzinárodnom roku ovocia a zeleniny.
Tlačový odbor SPPK
Rakúsko - od 19. mája je Slovensko zaradené do menej rizikových krajín
Od 19. mája 2021 je Slovensko zaradené z pohľadu Rakúska do menej rizikových krajín „skupiny A“.
Ministerstvo vnútra
Stanovisko SPPK k schválenej novele zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora nie je stotožnená so schválenou novelou zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. Sme toho názoru, že aktuálna podoba výrazne oslabí doterajšiu rovnováhu v dodávateľsko-odberateľskom reťazci.
Medzinárodný deň mlieka
Tretí májový utorok sa každoročne nesie v znamení Medzinárodného dňa mlieka. Kravské, ovčie alebo kozie mlieko v sebe skrývajú množstvo benefitov pre ľudský organizmus, vzhľad krajiny a rozvoj regiónov.
SPPK a Slovenské mlieko
Odborné vzdelávanie a príprava v SDV v školskom roku 2020/2021 - informácia pre zamestnávateľov a školy – aktualizácia dňa 17.5. 2021
Štátny inštitút odborného vzdelávania v spolupráci s Radou zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania v súvislosti s aktuálnou situáciou vydáva informáciu pre poskytovanie praktického vyučovania na pracovisku praktického vyučovania v systéme duálneho vzdelávania.
Ukončovanie študia na SOŠ – opatrenia covid
Absolventská skúška 2021 na strednej odbornej škole, Maturitná skúška 2021 na strednej odbornej škole, Záverečná skúška 2021 na strednej odbornej škole v čase pandémie.
Do pozornosti
Pracovná skupina pre zdravie a dobré životné podmienky zvierat, 13. januára 2022
Pozícia C-C k dobrým životným podmienkam zvierat počas prepravy, Všeobecná analýza výsledkov hlasovania o správe a odporúčaniach výboru ANIT, Špecifická analýza zástupcov odvetví z Copa a Cogeca o správe a odporúčaniach ANIT a iné.
Pracovná skupina POCC/CCC, 11. januára 2022
Výmena názorov s Virginiou Jorissenovou (Stále zastúpenie FR pri EÚ) o prioritách FR predsedníctva, Aktuálny stav reformy SPP a Európskej zelenej dohody (EZD) a iné.
Pracovná skupina pre lesníctvo, 12. januára 2022
Implementácia stratégie v oblasti biodiverzity do roku 2030: pokyny pre ciele týkajúce sa chránených oblastí a zlepšenia stavu, Návrh nariadenia o dodávaní niektorých komodít a produktov spojených s odlesňovaním a znehodnocovaním lesov na trh EÚ a ich vývoz z EÚ a o zrušení nariadenia (EÚ) č. 995/2010 a iné.
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v potravinárstve v roku 2021
V roku 2021 pracovalo v potravinárskom priemysle 31 536 zamestnancov. Oproti roku 2020 sa stav zamestnancov zvýšil o 173.
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v potravinárstve v roku 2021
V roku 2021 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 1 158 EUR. Oproti roku 2020 to predstavuje nárast o 4,8 %.