Ovenálie 2016
Vo Východnej sa 12. júna uskutočnil 8. ročník celoslovenských ovčiarskych slávností Ovenálie 2016.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Komuniké
Prinášame Vám komuniké po stretnutí vedenia stavovských a profesijných organizácií a zamestnávateľov s ministrami Petrom Plavčanom a Jánom Richterom.
RZSDV
Zástupcovia poľnohospodárskych samospráv V4 rokujú v Českých Židlochoviciach
Najvyšší predstavitelia poľnohospodárskych samospráv rokujú o aktuálnych problémoch v sektore poľnohospodárstva a o riešeniach.
Jarmila Dubravská, odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až marec 2016 a 2015
V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami zvýšilo.
Tatiana Belová, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Sága glyfosát pokračuje: ani tretí návrh Európskej komisie nebol schválený
S najviac používanou herbicídnou aktívnou látkou to už začína vyzerať veľmi povážlivo, pretože scenár zákazu jeho používania v EÚ po 30.06.2016 začína dostávať úplne realistické kontúry. To sa ešte pred pár mesiacmi zdalo byť absolútne nemysliteľné.
Igor Šarmír, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Počet hydiny spolu sa v roku 2015 na Slovensku zvýšil
Celkový počet hydiny sa medziročne zvýšil. Ročne sa vyváža 19 % živej hydiny. Sektor vie medziročne pokryť vyšší dopyt v prípade, ak by sa zvýšili odbytové ceny.
Jarmila Dubravská, odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Celoslovenské dni poľa 2016
Po piatykrát sa v Dvoroch nad Žitavou pri Nových Zámkoch uskutočnili Celoslovenské dni poľa. Spoluorganizátorom podujatia bola aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Taliansko pozná recept na mliečnu krízu
Taliansko zavedie povinné označovanie krajiny pôvodu pri mliečnych výrobkoch, oznámil v pondelok 6. júna premiér Matteo Renzi. Mliečne výrobky tak budú mať označenie „vyrobené v Taliansku“ alebo „vyrobené v EÚ/mimo EÚ“.
Peter Cyprich, tlačový odbor SPPK
Staneme sa konzumentmi starých bezpečných potravín?
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora nesúhlasí s návrhom darovať potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti na charitu.
Tatiana Belová, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Na návšteve: V PD Hlohovec
Máloktorý poľnohospodársky podnik má také široké portfólio činností, ktorým sa venuje, ako Poľnohospodárske družstvo Hlohovec.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Do pozornosti
Tradičná chuť Podpoľania
Pozývame Vás na 8. ročník Tradičnej chuti Podpoľania, ktorý sa uskutoční 15. júna 2019 v obci Slatinské Lazy. Tešíme sa na vás!
Bezpečnosť potravín sa týka nás všetkých – 1. Svetový deň bezpečnosti potravín (2019)
Každý z nás má právo na bezpečné a výživné potraviny, ako aj na ich dostatok. Aj dnes na svete ochorie po konzumácii kontaminovaných potravín takmer každý 10. človek.
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. štvrťroku 2019
V 1. štvrťroku 2019 v potravinárskom priemysle pracovalo 32 086 zamestnancov. Oproti 1. štvrťroku 2018 sa stav zamestnancov znížil o 66, čo predstavuje 0,2 %.
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. štvrťroku 2019
V 1. štvrťroku 2019 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 981 EUR. Oproti 1. štvrťroku 2018 to predstavuje nárast o 8,4 %.
Svetové ceny mlieka a mliečnych výrobkov sa priblížili k päťročnému maximu
Index cien potravín FAO pokračuje v raste už piaty mesiac po sebe. Zatiaľ čo ceny cukru a olejov poklesli, ostatné subindexy zaznamenali v máji nárast. Najviac rástli ceny mliečnych výrobkov a obilnín.