Poľnohospodári V4: Nesúhlasíme s výškou pomoci v sektore mlieka

Predstavitelia poľnohospodárskych samospráv krajín V-4 dôrazne protestujú voči výške a forme pomoci pre mliečny sektor. Zhodli sa na tom 9. a 10. septembra 2015 v Červenom Kláštore.
 
500 miliónov eur, ktoré majú ísť podľa rozhodnutia Rady ministrov pre poľnohospodárstva EÚ do agrosektora z dňa 7.septembra 2015, totiž ani zďaleka nepokryjú straty producentov mlieka. Navyše, finančný balíček sa rozdelí nielen pre európskych prvovýrobcov mlieka, ale aj pre chovateľov ošípaných a pestovateľov zeleniny a ovocia.
 
 
Európska komisia pripravila takúto formu pomoci preto, lebo dopady ruského embarga na potraviny, ktoré je jednou z hlavných príčin súčasného drastického prepadu nákupných cien, nepociťujú len chovatelia dojníc. Tento zámer potvrdil aj vedúci Stáleho zastúpenia EK na Slovensku Dušan Chrenek 8. septembra 2015 počas odovzdávania oficiálnych požiadaviek adresovaných Európskej komisii, ktorými chce Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spolu so Slovenským zväzom prvovýrobcov mlieka podporiť stabilizáciu sektoru mlieka.
 
                                                 Len omrvinky
 
Matematicky povedané, 500 miliónový balíček sa prepočíta medzi desaťtisíce agropodnikateľov v 28. členských krajinách Európskej únie. A v realite vyjadrené, slovenským prvovýrobcom mlieka sa z tejto pomoci ujdú odhadom približne 3-4 milióny eur. Podľa prepočtov SPPK sa týmto spôsobom podporí liter mlieka sumou ani ne pol centa. Použime ďalšie čísla: straty prvovýrobcov mlieka sa za 7 mesiacov tohto roka vyšplhali do výšky 27 miliónov eur. Pri aktuálnej júlovej priemernej nákupnej cene litra surového kravského mlieka na úrovni 26,43 centov a výrobných nákladoch 40 centov momentálne prvovýrobcovia prerábajú na každom litri približne 13 centov. Chovatelia dojníc sa preto potom právom pýtajú: Ako môže takáto podpora vykryť 13-centovú stratu? A práve tento do očí bijúci nepomer je kameňom úrazu celej európskej pomoci.
 
Kritika poľnohospodárskych samospráv V-4
 
Václav Hlaváček z Českej agrárnej komory si počas rokovania V-4 nekládol servítku pred ústa. Otvorene skritizoval pomoc Európskej komisie a označil ju za škandál: „EK vie o tomto probléme veľmi dlho a berie ho na ľahkú váhu. Nám už dochádza trpezlivosť. Situácia je neudržateľná, cena mlieka u nás klesá viac ako 19 mesiacov. Za túto dobu sa znížila o viac ako 25% na 24-25 centov za liter. Je to 4. najhoršia cena v EÚ. Horšia cena je len v Maďarsku (23 centov za liter) a Pobaltských krajinách. Tie spolu s Fínskom ale dostávajú od EÚ samostatnú pomoc, čo je nespravodlivý prístup k ostatným členským krajinám EÚ“, dodal V. Hlaváček.
 
 
Podľa Wiktora Szmulewicza, predsedu Národného výboru poľnohospodárskych komôr Poľska by mali krajiny V-4 veľmi dôrazne vyjadriť svoj odmietaný postoj s pomocou EK. „Všetky peniaze by sa mali dostať do len sektoru mlieka, lebo tak nám to prisľúbila Únia. O to viac v dnešnom čase, keď ceny mlieka išli tak dole (Poľská republika – 26 centov/kg)“, potvrdil W. Szmulewicz.
 
Predseda SPPK Milan Semančík priblížil počas zasadania V-4 fakt, že slovenskí chovatelia dojníc požadujú dodatočné zdroje na dojnicu v objeme 150 eur. „Budeme bojovať, aby sme sľúbenú pomoc naozaj aj dostali. Ak sa totiž chovateľom nepomôže, tak je tu veľká skupina, ktorá reálne uvažuje o skončení chovov dojníc resp. o preradení časti mliečneho stáda do mäsového programu“, uzavrel M. Semančík.
 
 
Krajiny V-4 budú teraz s napätím očakávať výsledky ďalšieho kola rokovaní Rady ministrov pre poľnohospodárstvo, ktoré sa má uskutočniť v Luxemburgu. Tam by sa malo bližšie povedať, za akých podmienok a vlastne z akých zdrojov sa pomoc vyplatí. Chovatelia ešte veria, že lepším a  spravodlivým prístupom EK k aktuálnej mliečnej kríze sa v budúcnosti vyhnú tomu, aby plakali nad rozliatym mliekom.
 

FOTOGALÉRIA zo stretnutia

 
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce