Dožinkové slávnosti v Bardejove

Šarišskí, spišskí a zemplínski poľnohospodári sa 20. septembra zišli na historickom námestí Bardejova, aby spoločne ukončili žatvu.
 
 
Druhý ročník dožinkových slávností sa začal o 14:30 alegorickým sprievodom, ktorý prešiel sídliskami Bardejova a došiel na historické námestie.  V alegorickom sprievode boli poľnohospodárske stroje, hospodárske zvieratá, dokonca aj folklórny súbor Raslavičan, ktorý  sa za zvuku ľudovej hudby viezol na vlečke jedného z traktorov.V sprievode boli aj veteráni značky Fiat. Po zaradení strojov na námestí začala oficiálna časť dožiniek privítaním hostí.
 
Pozvanie na slávnosť ukončenia žatvy prijali predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík, podpredseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Obrimčák a primátor Bardejova Boris Hanuščak.
 
Ako prvý sa návštevníkom prihovoril Milan Semančík, ktorý poďakoval za pozvanie a zhodnotil žatvu. Hoci počas popoludnia nebolo počasie akcii naklonené, predseda SPPK zhodnotil náladu ako výbornú a dodal: „Poľnohospodári z východu sa v prvom rade tešia, že konečne prší.“
 
 
O zábavu návštevníkov a dodržanie dožinkových tradícií sa postarali folklórne súbory Raslavičan za bardejovský okres, súbor Rozmarija za Horný Šariš, za Zemplín FS Lipovec a Detský folklórny súbor Venček za popradský región.
 
Návštevníci tak mali možnosť porovnávať zvyky ukončenia žatvy v jednotlivých regiónoch a zároveň sa o nich dozvedieť viac. Medzi sprievodné akcie patrilo spustenie starej mláťačky, varenie slivkového lekváru a smaženie masti. Prítomní mohli ochutnať chlieb s lekvárom alebo masťou. Nechýbali ani domáce koláče, ktoré napiekli gazdinky z obce Zlaté v okrese Bardejov. Pre deti bola pripravená výstava poľnohospodárskych strojov a mláďat hospodárskych zvierat.
 
Ako sa vyjadrila Alena Poklembová: „Sme radi, že sme mohli dožinkové slávnosti zorganizovať v spolupráci s ďalšími regiónmi východného Slovenska priamo v historickom centre Bardejova. Určite budeme túto akciu podporovať aj naďalej a tešíme sa na tretí ročník.
 
Prečítajte si tiež:

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce