Aktivity týždňa Hovorme o jedle poznajú svojich víťazov

Tretí ročník týždňa Hovorme o jedle, ktorý organizuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o. vyvrcholil 20. novembra 2015 v Bratislave slávnostným odovzdávaním cien víťazom súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle, výtvarnej súťaže Chutné maľovanie a literárnej súťaže Načo sú nám polia, sady.  
 
Predseda SPPK Milan Semančík a štátna tajomníčka MPRV SR Magdaléna Lacko-Bartošová si obzerajú víťazné práce.
 
„V tomto ročníku mali členovia odbornej komisie veľmi ťažkú  úlohu“, približuje riaditeľka odboru potravinárstva a obchodu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a autorka projektu Tatiana Belová. „Tretí ročník sme okrem už klasickej súťažno-vzdelávacej aktivity obohatili o dve nové súťažné kategórie – literárnu a výtvarnú súťaž. Aj z tohto dôvodu sa nám do projektu zaregistrovali učitelia a žiaci zo 454 základných škôl z celého Slovenska“, dodáva T. Belová.
 
Odborná komisia, v ktorej pracovali zástupcovia organizátorov, odborných garantov, potravinárskych zväzov a združení a učitelia základných umeleckých škôl, od 25. 10. 2015 do 10. 11. 2015  hodnotila  623 súťažných príspevkov k jednotlivým vyhláseným denným témam súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle, 1698 výtvarných prác a 332 literárnych prác. Prihliadali na originalitu, nápaditosť a precíznosť spracovania vyhlásených tém.
 
 
Cieľom celoslovenskej aktivity Hovorme o jedle, ktorá sa konala od 12. do 16. októbra 2015, bolo podnietiť aktívnu diskusiu detí, učiteľov, ale aj rodín o dobrých stravovacích návykoch a o úlohe potravín pri ochrane zdravia. SPPK totiž dlhodobo tvrdí, že práve oblasť potravín a výživy je nedostatočne podchytená v rámci učebných osnov základného školstva. Aj takýmto spôsobom sa SPPK snaží, aby sa deti o témach spojených s najzákladnejším fungovaním ľudského tela, o potravinách a výžive dozvedeli počas vyučovania čo najviac a najlepšie hravou formou.
 
Podľa predsedu SPPK Milana Semančíka je totiž správna výchova mladej generácie alfou a omegou v úspechu každého jedného odvetvia národného hospodárstva. „Myšlienky, ktoré dali deti na papier, nás len utvrdzujú v tom, že správnym vzdelávaním si naozaj môžeme vychovať z detí - možno aj z tých, ktoré sa v tomto roku zapojili do súťaže Hovorme o jedle - odborne zdatných a zručných poľnohospodárov či potravinárov, ktorí prejdú napríklad systémom duálneho vzdelávania a budú úspešne zvyšovať potravinovú sebestačnosť a potravinovú bezpečnosť na Slovensku. Rovnako si však môžeme vychovať aj uvedomelých spotrebiteľov, ktorí budú vedieť rozpoznať pravú hodnotu ľudskej práce na poli alebo v sade, a preto nebudú plytvať pre niekoho ľahko vyrobenými potravinami. Začať však treba už v detstve, najlepšie v útlom detstve a jednoduchým, hravým, ale náučným spôsobom vštepovať deťom význam slov ľudská práca“, dodal M. Semančík.
 
Podpredseda SPPK pre potravinárstvo Dušan Janíček a generálka riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Zuzana Nouzovská s ocenenými učiteľmi a žiakmi.
 
SPPK by chcela v budúcnosti poznatky, tipy a nápady, ktoré získala z množstva prác detí, využiť ako inšpiráciu pre kompetentných, ktorí budú zostavovať nové učebné osnovy. Je totiž nespochybniteľné, že bez výchovy uvedomelého spotrebiteľa, a to už v jeho útlom veku, sa veľké pokroky v zdravom životnom štýle, v osvojovaní si správnych stravovacích návykov dosiahnuť nedajú.
 
Zoznam víťazov nájdete na tomto linku.
 

 
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce