Taliansko zablokovalo rozhodnutie o predĺžení sankcií EÚ voči Rusku

Talianska strana požiadala, aby sa o otázke ruského embarga ešte diskutovalo.
 
Brusel/Rím 9. decembra (TASR) - Taliansko zablokovalo na úrovni veľvyslancov členských krajín Európskej únie rozhodnutie o predĺžení hospodárskych sankcií voči Ruskej federácii. Aj keď sa očakávalo iba formálne rozhodnutie bez diskusie, pretože západné štáty dospeli ku konsenzu už počas nedávneho summitu skupiny krajín G20 v Turecku, talianska strana požiadala, aby sa o tejto otázke ešte diskutovalo.
 
Informáciu priniesol dnes rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na hovorkyňu talianskej misie pri EÚ v Bruseli.
 
Podľa diplomatických zdrojov by sa veľvyslanci členských krajín únie mohli pokúsiť o dosiahnutie dohody o tejto otázke už vo štvrtok. Nie je však vylúčené, že sa témou budú zaoberať aj šéfovia diplomacií na pondelkovom stretnutí alebo účastníci summitu únie na sklonku budúceho týždňa.
 
Nemecko a ďalšie členské krajiny únie spájajú zrušenie sankcií voči Moskve s dosiahnutím pokroku na východe Ukrajiny a s realizáciou obsahu minských mierových dohôd v praxi.
 
Hospodárske sankcie uvalila EÚ na Ruskú federáciu v júli 2014 a ich platnosť vyprší na konci januára 2016. Už pri ich predchádzajúcom predlžovaní došlo medzi zástupcami členských štátov únie k búrlivej diskusii.
 
 
Zdroj: TASR
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce