Taliansky návrh na prehodnotenie sankcií voči Rusku neprešiel

Rím 16. decembra (TASR) - Taliansky premiér Matteo Renzi dnes uviedol, že Európa a ďalšie štáty Západu by mohli v najbližších mesiacoch prehodnotiť svoje ekonomické sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s jeho zasahovaním do vývoja na Ukrajine.
 


"Je evidentné, že zastávame rovnakú pozíciu ako celé západné spoločenstvo... ale myslím si, že tento balík sankcií bude prehodnotený - nie v najbližších niekoľkých hodinách, ale v nadchádzajúcich mesiacoch," vyhlásil Renzi v rozhovore pre taliansky rozhlas, ktorý zmonitorovala agentúra Reuters.

Európski lídri by mali o sankciách uvalených na Rusko rokovať vo štvrtok na schôdzke v Bruseli. Predstavitelia EÚ i Talianska deklarovali, že neočakávajú problémy pri hlasovaní o predĺžení sankcií voči Rusku, ktorých platnosť sa končí 31. januára 2016. Sankcie by mali byť predĺžené o ďalších šesť mesiacov.

Taliansko pritom nedávno na úrovni veľvyslancov členských krajín Európskej únie zablokovalo rozhodnutie o predĺžení hospodárskych sankcií voči Ruskej federácii. Aj keď sa očakávalo iba formálne rozhodnutie bez diskusie, pretože západné štáty dospeli ku konsenzu už počas summitu skupiny krajín G20 v Turecku, talianska strana požiadala, aby sa o tejto otázke ešte diskutovalo.

Nemecko a ďalšie členské krajiny únie spájajú zrušenie sankcií voči Moskve s dosiahnutím pokroku na východe Ukrajiny a s realizáciou obsahu minských mierových dohôd v praxi.
 
Predseda Európskej rady Donald Tusk zamietol návrh talianskeho premiéra Mattea Renziho, ktorý chcel, aby európski lídri na dvojdňovom summite EÚ, začínajúcom sa vo štvrtok v Bruseli, prerokovali platnosť ekonomických sankcií voči Rusku. 

Tusk v pozývacom liste na summit EÚ, ktorý bol zverejnený v utorok, upozornil, že rozhodnutie o ekonomických sankciách bolo vrátené na úroveň veľvyslancov pri EÚ (COREPER). Diplomati by podľa Tuska mali rozhodnúť o ďalšom, polročnom predĺžení režimu ekonomických sankcií, ktorých platnosť vyprší 31. januára 2016.

Tuskovi ako predsedovi Európskej rady prináleží určiť pracovný program rokovaní národných lídrov EÚ. Tusk nezaradením talianskeho návrhu ohľadom sankcií proti Rusku ignoroval návrh talianskeho premiéra, ktorý chcel, aby hlavy štátov a vlád krajín EÚ opätovne zvážili otázku ekonomických reštrikčných opatrení proti Moskve.

Taliansko minulý týždeň na úrovni skupiny COREPER zablokovalo rozhodnutie o predĺžení hospodárskych sankcií voči Ruskej federácii. Aj napriek tomu, že západné štáty dospeli ku konsenzu na túto tému už počas novembrového summitu skupiny krajín G20 v Turecku, talianska strana chcela, aby sa o tejto otázke ešte diskutovalo.

Taliansky premiér v utorok uviedol, že Európa a ďalšie štáty Západu by mohli v najbližších mesiacoch prehodnotiť svoje ekonomické sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s jeho zasahovaním do vývoja na Ukrajine. Podľa jeho slov "protiruský postoj" nikam nevedie.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce