Nový zákon o verejnom obstarávaní - úspech SPPK

Prezident Slovenskej republiky 3. decembra podpísal nový Zákon o verejnom obstarávaní, ktorý 18. novembra schválili poslanci Národnej rady. Zákon už vyšiel aj v Zbierke zákonov SR.
 
Jedna z hlavných priorít Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, akou je dosiahnutie legislatívnych zmien v právnej úprave verejného obstarávania v prospech subjektov agropotravinárskeho priemyslu, sa tak blíži k úspešnému koncu.
 
Nová právna úprava prinesie zásadnú zmenu pre osoby pôsobiace v agropotravinárskom sektore. Od 18. apríla 2016 sa totiž povinnosť aplikovať postupy verejného obstarávania prestáva vzťahovať na osoby, ktoré získajú verejné
 
  • finančné prostriedky v rámci opatrení spoločnej organizácie poľnohospodárskych trhov (upravených napríklad nariadením EP a R (EÚ) č. 1305/2013, nariadením EP a R (EÚ) č. 1308/2013) alebo
  • finančné prostriedky určené na podporu rozvoja vidieka, poľnohospodárskej prvovýroby, potravinárstva, lesného a rybného hospodárstva (upravených napríklad nariadením EP a R (EÚ) č. 1305/2013, nariadením EP a R (EÚ) č. 508/2014,  nariadením EP a R (EÚ) č.  1255/2011)
 
Výnimku, v rámci ktorej budú tieto osoby naďalej nútené aplikovať postupy verejného obstarávania, budú predstavovať už iba prípady, keď sa uvedené verejné finančné prostriedky poskytnú vo výške viac ako 50 % na nadlimitnú zákazku na uskutočnenie stavebných prác alebo zákazku na poskytnutie služby, ktorá s týmito stavebnými prácami súvisí.
 
Zároveň je potrebné dodať, že táto zmena sa netýka osôb, ktoré sú v zákone definované ako verejný obstarávateľ a obstarávateľ. Ide o subjekty verejnej správy ako štátne, regionálne a miestne organizácie vrátane miest, obcí, vyšších územných celkov či ďalšie organizácie v pôsobnosti verejného práva, napríklad tie, ktoré boli zriadené zákonom alebo na základe zákona ako príspevkové organizácie, verejnoprávne organizácie a tak ďalej (tzv. verejní obstarávatelia z verejného sektora). Taktiež ide o subjekty pôsobiace v odvetviach vodného hospodárstva, energetiky, dopravy a poštových služieb (tzv. obstarávatelia z vybraných odvetví).
 
Nový zákon by mohol priniesť
 
  • zjednodušené administrovanie zmien, ktoré nastanú počas realizácie projektu, pre hodnotiteľov Pôdohospodárskej platobnej agentúry ako aj pre žiadateľov,
  • zjednodušenie administratívnych kontrol pre hodnotiteľov Pôdohospodárskej platobnej agentúry, čo by následne mohlo viesť k zrýchleniu čerpania eurofondov v oblasti pôdohospodárstva,
  • iné prínosy, napríklad vo vzťahu k špecifickým technológiám používaným v agropotravinárstve.
 
Doterajšia prax pri poskytovaní projektových podpôr, napríklad podpôr vyplývajúcich z Programu rozvoja vidieka SR na roky 2014 až 2020, ukázala, že verejné obstarávanie musí byť ukončené pred podpísaním zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Zdĺhavý postup verejného obstarávania spôsoboval, že mnohí žiadatelia nestihli termín na podpísanie zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku v prípade schválenia ich projektu. Verejné obstarávanie sú v súčasnosti nútení robiť všetci žiadatelia, teda aj tí, ktorých projekty neboli schválené.
 
„Po ročnom snažení aj zásluhou SPPK očakávame, že osoby pôsobiace v agropotravinárskom sektore si budú môcť znížiť náklady, ktoré v súčasnosti idú na verejné obstarávanie. Napr. ak sa cena za jedno verejné obstarávanie začína na 2000 € a len v roku 2015 bolo v novom programovom období podaných viac ako 3000 žiadostí, znamená to úsporu minimálne 6 mil. € zo strany poľnohospodárov a potravinárov“, uviedol predseda SPPK Milan Semančík.    
 
A to je iba jeden z bodov, za ktorým teba vidieť prácu SPPK v poslednom roku. Jej činnosť je citeľná aj v posune riešení viacnásobných deklarácií či škôd poľovnou zverou pod.
 
Bohužiaľ, nevýhodou týchto snažení večne kritizovanej SPPK je, že sa týka všetkých agropotravinárov, nielen členov komory, ktorí na jej činnosť prispievajú. Ak nebude jednotná a silná komora a združujúca na vysokej odbornej úrovni zväzy a združenia, bude agropotravinárstvo závislé na vôli politikov, resp. ekonomických záujmov silných lobistických skupín.  
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce