Na návšteve: Na Gazdovskom dvore

„Na Slovensku je raritou vidieť po bývalých družstvách usporiadané hospodárske dvory. Skôr zhyzdené, rozpadávajúce sa. Akoby odvetvie, ktoré zabezpečuje to, bez čoho sa nedá žiť – a to výrobu potravín, stálo na konci záujmu spoločnosti. A to ma veľmi mrzí.“ S. Becík
 
 
Poľnohospodárske stroje s menovkami zodpovedných pracovníkov úhľadne zoradené v šíkoch, stromy obalené do svetelných reťazí, vianočná výzdoba celého Gazdovského dvora a najmä do očí bijúca čistota – takýto obraz sa nám naskytol, keď sme v predvianočnom období zavítali do Dvorov nad Žitavou, kde podniká Združenie agropodnikateľov, družstvo. 
 
Predseda Stanislav Becík sa netají tým, že okrem pracovitosti musia mať jeho zamestnanci aj 100% zmysel pre poriadok a čistotu. Špinavé stroje? Vyschnuté stromy v chotári? Príchod do práce a návrat domov v montérkach? Neexistuje. Ak áno, tak zamestnanca čaká finančný postih a po trojnásobnom porušení pravidiel nekompromisný odchod. Vo Dvoroch nad Žitavou totiž už roky platí, že aj poľnohospodár musí byť lídrom v prezentácii úrovne hospodárenia a len tak môže ísť príkladom pre celú obec. „Som hrdý na to, že z našej dediny študuje na poľnohospodárskej univerzite 15 jej obyvateľov. Podľa mňa preto, lebo vidia, že u nás to funguje a vidia v odvetví budúcnosť. Tam, kde sa podniky prezentujú dvojmetrovou burinou a rozpadnutými budovami, tam v dedinách nikto nemôže čakať, že ľudia budú mať záujem ísť študovať pôdohospodárstvo“, zdôrazňuje Stanislav Becík.
 
 
Rôznorodosť Gazdovského dvora
 
Silnú živočíšnu výrobu družstva predstavuje chov ošípaných a hovädzieho dobytka, ktorý sa kŕmi spôsobom z polovice minulého storočia – zelené krmivo v lete, konzervované bez pridaných intenzifikačných komponentov v zime. Na Gazdovskom dvore v susednom Branove chovajú husi, kačice, mäsovo-nosivé sliepky, ovce, kozy (šľachtiteľský chov kozy hnedej), ale aj králiky či dokonca holuby na mäso. V čase našej návštevy mali práve zabíjačku, počas ktorej každú stredu predávajú zákazníkom zabíjačkové špeciality z 15 kusov ošípaných. „Chov koní pokladám za pýchu gazdovstva. Aj preto ma neteší, že v rámci Európy máme najmenej koní na počet obyvateľov, a to len niečo cez 12tisíc kusov. Pritom chov koní predstavuje aj akúsi pridanú hodnotu každého podniku. Vďaka nim vieme zaujať najmä deti, z ktorých niektoré sa k nám po rokoch vrátia či už ako noví zamestnanci alebo si u nás robia diplomové práce. Jednoducho aj takto sa vychovávajú ďalšie generácie so vzťahom k poľnohospodárstvu“, dodáva predseda. 
 
 
Vyrobiť a predať treba doma
 
Družstvo hospodári na výmere 5500 ha. Rok 2004 sa niesol v znamení výrobkovej špecializácie. V podniku totiž začali pracovať na tom, aby sa odvetvia špeciálnej rastlinnej výroby osamostatnili a stali sa životaschopnými. Klasickú poľnú rastlinnú výrobu domáci roľníci obohatili o pestovanie maku či tekvíc. Pod fóliu pestujú zeleninu, zemiaky či cibuľu. Momentálne sa snažia, aby v dedine dotiahli do úspešného finále aj koncovku celého výrobného procesu – teda aby sa spracovanie a následný predaj týchto produktov uskutočňoval v tamojšom chotári.. „Všade je za tým práca ľudí. Nič nie je krajšie, ako keď viete dať ľudom robotu, ste síce náročný, vyžadujete od nich maximálne plnenie pracovných povinností a kvalitu. Na druhej strane sa však s nimi viete podeliť aj o hospodársky výsledok – teda, aby zamestnanci mali dobrý pocit, že musia robiť zodpovedne, ale oplatí sa“, uzatvára predseda Združenia agropodnikateľov v Dvoroch nad Žitavou Stanislav Becík.
 
 
Jana Holéciová, fotografia autor

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce