Predseda SPPK Milan Semančík hosťom diskusie o inováciách v poľnohospodárstve

Slovenská republika sa podujatím o inováciách v poľnohospodárstve zaradila medzi tie členské štáty EÚ, v ktorých sa konajú debaty na zaujímavé témy vždy v kontexte Spoločnej poľnohospodárskej politiky. A práve inovácie sú tou oblasťou v SPP, ktorej sa prikladá čoraz väčšia pozornosť práve v časoch technologického pokroku v každej oblasti nášho života, poľnohospodárstvo nevynímajúc.
 
 
V úvode konferencie vystúpil vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Dušan Chrenek. Podľa jeho informácií putuje 40% rozpočtu EÚ na podporu poľnohospodárstva a rozvoja vidieka členských krajín EÚ. Ide o priame platby, ktoré zabezpečujú poľnohospodárom stabilitu a investície na rozvoj vidieka. „Túto podporu výrazne pociťujú aj slovenskí poľnohospodári. Na priame platby do roku 2020 pôjde viac ako 3 mld. eur a vyše 2,1 mld. eur na rozvoj vidieka. Osobne som bol dosť sklamaný, že značná časť z prostriedkov v PRV bola presunutá na priame platby, čím sa práve obálka na inováciu a modernizáciu zmenšila,“ zdôraznil D. Chrenek.
 
 
Využívanie dronov, satelitnej navigácie, šľachtenie, sledovanie hospodárskych zvierat pomocou čipov, čím sa umožní lepšie určovanie výživových dávok alebo veterinárnych zásahov k zvieratám – aj takto vyzerajú inovácie v poľnohospodárstve, ktoré postupne musia prenikať aj do slovenského poľnohospodárstva.
 
 
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík prítomným počas konferencie zdôraznil, že záujem domácich agropodnikateľov o modernizáciu by aj bol, pri zavádzaní inovačných postupov sú však limitovaní finančnými prostriedkami. Zároveň pripomenul, v akom stave sa nachádzajú poľnohospodárske podniky. „Sú finančne podhodnotené, majú problémy s prevádzkou, niekedy aj existenčné. Aj preto požadujeme od Európskej komisie rovnosť podmienok pre podnikanie. Stále nám nesedí, že sme v otvorenom priestore EÚ, ale podnikáme v nerovnakých podmienkach,“ dodal predseda SPPK Milan Semančík.
 
 
SPPK upozorňuje, že v rámci Európy je viac ako 40% poškodenej pôdy, ohrozuje ju znečisťovanie chemikáliami. Inovácie by mali preto riešiť aj tento problém. Potreba vedy a výskumu v kontexte modernizácie poľnohospodárskej práce je v záujme aj SPPK. „Musíme sa zamerať aj na hospodárenie s vodou, najmä v časoch klimatických zmien. Poďme šľachtiť také plodiny, vyvíjať také odrody, ktoré budú odolné voči suchu, vysokým teplotám, aby sme mohli vyrábať a produkovať zdravé potraviny,“ uviedol M. Semančík.
 
Predseda SPPK sa v závere svojho vystúpenia zameral na výzvu do budúcnosti: „Mali by sme sa zamyslieť nielen nad tým, ako vyrábať viac, ale ako vyrábať lepšie. A k tomu by mali práve slúžiť  investície do vedy, výskumu a inovácií", uzavrel svoj diskusný príspevok predseda SPPK Milan Semančík. 
 
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce