Stretnutie výrobcov konzumných vajec

V súčasnosti na Slovensku produkuje vajcia 24 výrobcov, pričom trojica firiem – Novogal, Ekobauernhof a Janek s.r.o. je na čele rebríčka pokiaľ ide o množstvá a podiel na trhu.
 
 
Produkcia vajec v uplynulom roku po obnovení výroby vo veľkokrtíšskej firme zaznamenala nárast na celkový objem 1,1 miliardy kusov, čo znamená, že Slovensko je v tejto komodite na 100 % sebestačné, i keď podiel na celkovom predaji sa pohybuje na úrovni 90 %. Potvrdil to aj prieskum Únie hydinárov Slovenska  vo veľkoobchodných reťazcoch na začiatku februára 2016. Najlepšie v ňom dopadli COOP Jednota, CBA, Lidl a Terno, kde mali v regáloch iba slovenské vajcia. Naopak, najväčšiu ponuku dovozových vajec (z Poľska) malo Tesco. V roku 2015 sa k nám však najviac vajec dovážalo z Českej republiky, kam aj vzhľadom na spomínanú sebestačnosť smerovalo najviac slovenských vajec. Na rozdiel od  Poľska, odkiaľ bol vlani druhý najväčší dovoz, kde sme zo Slovenska nevyviezli ani kus.
 
Spotrebiteľské ceny v uplynulom roku výrazne ovplyvňovali marže obchodných reťazcov, ktoré sa pohybujú v rozpätí od 36 do 102 %. A tak zatiaľ čo odbytové ceny slovenských producentov sú pod priemerom EÚ a dlhodobo stagnujú, spotrebiteľské ceny rastú. Obchodné reťazce by podľa hydinárov mali zreálniť  svoje marže a netlačiť do znižovania spotrebiteľských cien  výrobcov. Tí s súčasnej situácii, ako odznelo na stretnutí,  už skutočne nemajú kam ustupovať. Zároveň očakávajú, že konzumné slepačie vajcia sa dostanú aspoň do uvažovanej druhej skupiny vybraných  potravín s 10 % DPH.
 
Hydinári  sa zaoberali takisto otázkou lepšej identifikácie konzumných slepačích  vajec zo slovenských chovov či už cez Značku kvality SK, ktorú majú zatiaľ traja producenti, alebo označenie Slovenská potravina. Považujú to nielen za účinný spôsob oslovenia spotrebiteľa, ale zároveň dôkaz toho, že vajcia od slovenských nosníc sú kvalitné a zdravotne nezávadné.
 
Únia hydinárov Slovenska
 
  

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce