Milan Semančík na Agrokonfere v Beladiciach: Podnikanie v agrosektore sa zmenilo na podnikanie s dotáciami

Desiatky odborníkov z agrosektora prišli 18. a 19. februára do Beladíc pri Nitre, spoločne diskutovali o nových výzvach v poľnohospodárstve a bilancovali aktuálny stav.
 
 
Jednou z pozvaných organizácií bola aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, ktorú reprezentoval jej predseda Milan Semančík. Počas štyridsiatich minút M. Semančík predstavil slovenské poľnohospodárstvo v reálnom svetle. Spomenul jeho vysoký potenciál pri zvyšovaní sebestačnosti, dlhoročnú tradíciu poľnohospodárstva na Slovensku a zvyšujúcu sa životnú úroveň obyvateľstva. „Ak chceme hovoriť o skutočnosti, stav slovenského agrosektora je neuspokojivý,“ zhodnotil M. Semančík. Na Slovensku majú existenčný problém producenti mlieka, mnohým ďalším prvovýrobcomchýbajú peniaze nielen na investície, ale aj na samotnú prevádzku.
 
Predseda SPPK na konferencii predstavil aj priority, ktorým sa chce komora v roku 2016 venovať. Tou najdôležitejšou bude prehodnotenie ANC oblastí a problematika viacnásobných deklarácií, pri ktorých SPPK bude presadzovať výhodnejšie a prínosné riešenia pre všetkých poľnohospodárov (viac o prioritách SPPK na tomto odkaze).
 
„Všetci musíme popracovať na tom, aby mal poľnohospodár v očiach verejnosti taký spoločenský status, aký má v susedných krajinách a aký si zaslúži. Teraz väčšina spoločnosti vníma prvovýrobcov ako požieračov štátnych peňazí,“ povedal M. Semančík.
 
Podľa jeho slov sa podnikanie v agrosektore zmenilo na podnikanie s dotáciami a zameralo sa na minimalizáciu vstupných nákladov. „Produkcia na hektár v rastlinnej výrobe dosahuje len 40 %, v živočíšnej asi 38 % priemernej úrovne EÚ. Podľa Eurostatu sme mali v roku 2013 priemernú podporu na hektár 246 eur, produkciu sme vyčíslili na 1200 eur. Štáty európskej pätnástky mali v tom istom roku priemernú podporu 342 eur a produkciu 2700 eur.“
 
Predseda SPPK svoju prednášku zakončil myšlienkou: „Vďaka eurofondom primárne robíme to, čo môžeme urobiť, nie to, čo je potrebné urobiť.“
 
Medzinárodná vedecká konferencia Agrokonfera pravidelne vytvára priestor pre univerzitných pedagógov a odborníkov z praxe na vzájomnú výmenu skúseností. Moderátor konferencie doc. Ivan Pekarík hovorí, že Agrokonfera je udalosťou, z ktorej účastníci čerpajú aj mesiace po jej skončení. „Pozývame sem odborníkov z rôznych agropotravinárskych oblastí, aby sme poľnohospodárstvo ako celok skvalitňovali a zvyšovali jeho atraktívnosť,“ dodáva I. Pekarík.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce