Cena mlieka naďalej klesá, za mesiac sa znížila o štyri percentá

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít. Prehľad budeme na stránke SPPK prinášať raz za mesiac, najbližšie počas tretieho marcového týždňa s výsledkami za február 2016.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.
 
» Index cien potravín FAO dosiahol v januári 2016 priemerne 150,4 bodov, o 3 body (1,9 %) menej z revidovanej hodnoty v decembri 2015, s medzinárodnými cenami všetkých potravinárskych komodít používaných pri výpočte indexu, okrem cukru a oleja.
  
» Index cien obilnín FAO zaznamenal v prvom mesiaci roka 2016 v priemere 149,1 bodov, čo je takmer o 2,5 boda (1,7 %) menej oproti decembru 2015. Dostatok globálnych zásob, zvýšená konkurencia na exportných trhoch a silný americký dolár aj naďalej pôsobili na medzinárodnú cenu pšenice a kukurice. Preto jej cena klesla na dvanásťmesačné minimum. Cena ryže sa znížila nepatrne.
  
» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v januári tohto roka v priemere 145,1 bodov, o 4,4 bodu menej (3 %) od decembra 2015. Príčinou tohto úpadku je nadmerná zimná produkcia mlieka v EÚ a stále klesajúci dopyt po dovoze na inak stabilných trhoch. Medzinárodné ceny mlieka budú preto klesať aj v budúcnosti, najviac postihnutá bola na začiatku roka produkcia sušeného mlieka. Politici EÚ sa už snažia tento problém vyriešiť na kontinentálnej úrovni.
 
Index cien FAO v dlhodobom pozorovaní. 
 
» Index cien rastlinných olejov FAO mal v januári 2016 v priemere 139,1 bodov, o 2,4 bodov (1,7 %) menej od decembra minulého roka. Tohtomesačný pokles spôsobil predovšetkým výrazný pokles cien sójového oleja, čo odráža očakávanie prebytku globálnych zásob sóje. Zároveň tento údaj zmierňuje nižšia než predpokladaná výroba v Spojených štátoch a Brazílii. Medzinárodné ceny palmového oleja boli stabilné. V najbližších mesiacoch sa celosvetový dopyt pravdepodobne utlmí, čo spôsobí stagnáciu tohto indexu.
 
» Index cien mäsa FAO vykazoval v priemere 148,3 bodov v januári 2016, čo je o 1,7 bodov (1,1 %) menej z jeho revidovanej hodnoty v decembri. Ceny klesli pri väčšine komodít tohto indexu. Cena bravčového mäsa bola stabilná, čo spôsobila finačná pomoc EÚ na súkromné skladovanie v minulom mesiaci. Ceny baranieho mäsa boli výrazne nižšie. Príčinou tohto stavu je prebytok produkcie v Oceánii. Nevýrazný dopyt spôsobil stagnáciu cien hydiny a hovädzieho mäsa.
 
» Index cien cukru FAO mal v decembri v priemere 199.4 bodov, o 8,4 bodu (4,1 %) menej ako v decembri. Ide o prvý pokles po štyroch mesiacoch stúpania cien. Nižšiu cenu spôsobili vyhliadky nadprodukcie v Brazílii, popredným svetovým producentom cukru. Nižšiu úrodu očakávajú producenti v Indii, Thajsku, Južnej Afrike a Číne, nemalo by to však ceny výraznejšie ovplyvniť.
 

zdroj: www.fao.org
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce