Brusel chce do mesiaca predložiť nové plány na riešenie nepriaznivej situácie na trhu s mliekom a bravčovým mäsom

Na rokovaní Rady pre poľnohospodárstvo a rybárstvo sa dohodli predstavitelia európskeho poľnohospodárstva, že v priebehu marca prídu s konkrétnymi návrhmi, ako zlepšiť situáciu v sektore mlieka a bravčového mäsa.
 
 
Oblasť dlhodobo čelí nízkym výkupným cenám. Spôsobili ich pretrvávajúce ruské embargo na dovoz týchto komodít a prebytok produkcie na európskom trhu. Rada sa prvýkrát zišla pod novým predsedníctvom Holandska.

Dôležitým bodom bruselského stretnutia bolo zhodnotenie opatrení, ktoré EÚ prijala na podporu sektora mlieka a bravčového mäsa. V minulom roku EÚ na mimoriadnu podporu vyčlenila 420 miliónov eur. Česká republika dostane v prepočte viac ako 300 miliónov korún. Rovnakú sumu pridá z vlastného rozpočtu, takže medzi chovateľov rozdelí asi 604 miliónov korún. Zástupcovia SR na rokovaní v Bruseli požiadali o urýchlené zavedenie mimoriadnej finančnej kompenzácie pre producentov mlieka a bravčového mäsa v EÚ.

Ceny mlieka a bravčového dlhodobo klesajú, sú na najnižšej úrovni od roku 2009. Európska komisia preto zakladá skupinu, ktorá tento rok na jeseň predloží správu, ako situáciu zlepšiť. Už v marci na zasadnutí Rady by ale mali zástupcovia Európskej komisie a členských štátov predstaviť konkrétne návrhy. Medzi ne bude napríklad patriť dôraz na hľadanie nových trhov, v čom by malo poľnohospodárom pomôcť subvencovanie vývozných úverov.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce