Vymazanie dlhov z Carrefouru sa potravinárom nepáči, nechcú skončiť horšie ako stavbári pri Váhostave

Majiteľ obchodov Carrefour u nás dlhuje dodávateľom potravín veľké sumy. Chcú dať preskúmať, či splnil všetky podmienky na to, aby sa zbavil dlhov.
 
 
Splnila spoločnosť Retail Value Stores, ktorá prevádzkuje päť hypermarketov Carrefour na Slovensku, všetky podmienky na to, aby išla do reštrukturalizácie? Hoci Okresný súd v Bratislave potvrdil, že áno, keď jej začatie reštrukturalizácie povolil, niektorí potravinári, čo do obchodov dodávali tovar, o tom tak celkom presvedčení nie sú.
 
Chcú preto, aby sa postup, ktorý má firme umožniť vymazať veľkú časť dlhov, preskúmal. Potvrdila to Denníku N hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
 
„Máme informácie, že niektorí potravinári sa obrátili priamo na dotknuté orgány vo veci preskúmania zákonnosti celého procesu,“ reagovala.
 
Reštrukturalizáciu povolila 17. marca sudkyňa Katarína Bartalská, oznam v Obchodnom vestníku zverejnili 29. marca. Pred necelým rokom Bartalská schválila aj reštrukturalizačný plán stavebnej spoločnosti Váhostav.
 
S vyplatením dlhov veriteľom stavebnej firmy po veľkom tlaku pomohol štát.
 
 
Aby nebol precedens
 
Vlastnú právnu analýzu k tejto veci si podľa Holéciovej dala urobiť aj SPPK. Aj preto zatiaľ nepodnikla kroky smerom k vláde, ktoré vo veci odškodnenia od vlastníka značky Carrefour na Slovensku avizovala.
 
Koncom februára totiž predseda SPPK Milan Semančík povedal, že potravinári chcú, aby ich dlhy štát odkúpil, pretože sa obávajú, že po reštrukturalizácii prídu o svoje pohľadávky. „Dodávatelia doslova žiadajú vládu o pomoc pri riešení tejto situácie, a to v podobe odkupu týchto pohľadávok, pretože je tu riziko, že o tie prostriedky prídu,“ povedal Semančík.
 
Teraz chce komora počkať na výsledky právnej analýzy. O celej situácii chce rokovať aj s novým vedením ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.
 
„Slovenskí potravinári, ktorí sú členmi SPPK, vnímajú celú situáciu ohľadom reštrukturalizácie spoločnosti Retail Value Stores, ktorá prevádzkuje reťazec Carrefour, veľmi negatívne. Faktom totiž je, že im ostal v spoločnosti uviaznutý veľký objem finančných prostriedkov. Zároveň sa obávajú, aby sa tento prípad nestal aj akýmsi precedensom, aby takto v budúcnosti nepostupovali aj iné obchodné reťazce,“ povedala Holéciová.
 
 
Dlhov nakopili veľa
 
Výška pohľadávok zatiaľ nie je známa, zverejnené sú len sumy, ktoré Retail Value Stores dlhuje na pokutách za porušenie zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch – dosahujú asi 1,5 milióna eur. Ďalší takmer 284-tisícový dlh tejto spoločnosti na poistnom vykázala ku koncu marca Sociálna poisťovňa.
 
Výška celkového dlhu u dodávateľov ešte nie je vyčíslená, no tiež nebude malá.
 
Obchodnej spoločnosti Konrad dlhuje vlastník predajní Carrefour na Slovensku 40-tisíc eur. Jej majiteľ a zároveň šéf Zväzu obchodu Pavol Konštiak pre Denník N povedal, že si tieto pohľadávky prihlási, no je skeptický k tomu, koľko peňazí reálne uvidí.
 
Má už totiž skúsenosť s tým, ako si v minulosti uplatnil pohľadávky v reštrukturalizácii hotela Danube. Po troch rokoch dostal len päť percent peňazí, ktoré mu hotel dlhoval, teda z 10-tisíc eur len 500 eur.
 
„Koľko dostanem teraz – desať percent?“ pýta sa Konštiak s tým, že zákon o konkurze a reštrukturalizácii nie je dobrý, ak sa veriteľom dostane späť len malá suma peňazí.
 
Presný sumár všetkých pohľadávok voči spoločnosti Retail Value Stores bude mať k dispozícii správca reštrukturalizačného konania Ladislav Barát z Nitry. Mal by rozhodnúť aj o výške speňaženia pohľadávok – teda koľko sa percentuálne vráti veriteľom.
 
Tí majú na prihlasovanie svojich pohľadávok 30 dní, hlásiť sa o ne musia presne určeným spôsobom.
 
Reštrukturalizačný správca dnes v Obchodnom vestníku zverejnil, že do správcovského spisu môžu veritelia nahliadať v jeho kancelárii na Školskej 3 v Nitre v úradných hodinách počas pracovných dní od 8.00 do 15.00 h. Upozorňuje však, že si musia termín vopred dohodnúť na telefónnom čísle 037/65 12 745.
 
 
Obchody už len prežívajú
 
Predajne francúzskej značky na našom trhu už dlhé mesiace len prežívajú. Chýba v nich aj základný potravinársky tovar a výrazne zmenšili svoju predajnú plochu.
 
Keďže s tým však nevedia nákupné centrá, v ktorých niekdajšie hypermarkety Carrefouru sídlia, nič urobiť, pretože vlastníkom predajnej plochy pod Carrefourom je iná firma, rozhodli sa problém s kúpou potravín vyriešiť inak. V bratislavskom nákupnom centre Polus City Center tak napríklad otvorili menšie potraviny reťazca Delia.
 
Tie sú už na webe nákupného centra uvedené v zozname otváracích hodín hneď na druhom mieste, kým Carrefour sa prepadol až na koniec.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce