Reakcia ministerky MPRV SR Gabriely Matečnej

Vyjadrenie k Programovému vyhláseniu vlády SR:
 
Väčšina poľnohospodárskej časti Programového vyhlásenia (PVV) novej vlády je už hotová. "Musím povedať, že je to už dosť veľká časť, určite viac ako 80 %," uviedla po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
 
MPRV k návrhu programového vyhlásenia vlády podľa nej pristupovalo mimoriadne zodpovedne. "Analyzovali sme všetky požiadavky Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR, Asociácie mladých poľnohospodárov, tiež pripomienky jednotlivých sekcií MPRV. Bolo teda k dispozícii veľké množstvo podkladov," priblížila.
 
"Predpokladám, že každý, kto nám dal nejaký podklad, sa v programovom vyhlásení vlády nájde. Snažili sme sa z toho urobiť to najlepšie, čo bolo v našich silách," poznamenala.
 
PVV sa v poľnohospodárskej časti sústredí podľa Matečnej na okruh venujúci sa poľnohospodárskej pôde. "Určite sa budeme zaoberať samotnými poľnohospodármi a prvovýrobcami. Ďalšou, treťou oblasťou bude spracovateľský priemysel. Nie menej dôležitou bude oblasť lesníctva a spracovania dreva," dodala.
 
 
Vyjadrenie k problému Carrefour:
 
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR analyzuje situáciu, do ktorej sa dostali slovenské potravinárske firmy obchodujúce s reťazcom Carrefour. "V súčasnosti MPRV hľadá právne možnosti, ako situáciu vyriešiť," uviedla pre TASR po dnešnom rokovaní vlády ministerka MPRV Gabriela Matečná na margo žiadosti slovenských potravinárov o pomoc.
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora požiadala Matečnú v posledných dňoch listom o pomoc pri riešení nepriaznivej situácie, v ktorej sa členovia SPPK ocitli pri obchodných vzťahoch s reťazcom Carrefour, prevádzkovaným firmou Retail Value Stores, a. s. Voči reťazcu vedie už bratislavský súd od februára 2016 reštrukturalizačné konanie.
 
Z informácií podaných slovenskými výrobcami a predajcami potravín, ktorí dodávali svoje výrobky spoločnosti Retail Value Stores, a. s., podľa SPPK vyplýva, že tá uhrádzala svoje splatné záväzky tak, že dlhodobo a opakovane nerešpektovala plynutie lehôt splatnosti, uhrádzala neskôr splatné faktúry pred skôr splatnými, čím vedome zvýhodňovala niektorých svojich veriteľov a marila uspokojenie iných veriteľov. 
 
Členovia SPPK v liste šéfke MPRV vyjadrili svoje obavy zo vzniku veľkých škôd, ktoré neuspokojením ich pohľadávok uvedenou spoločnosťou hrozia. Taktiež majú za to, že prišlo k porušeniu práv a oprávnených záujmov veriteľov chránených právnym poriadkom SR, a preto žiadajú o podporu a pomoc v konaní voči dlhujúcej spoločnosti. "Za jeden z možných krokov považujeme prerokovanie otázky odkúpenia pohľadávok štátom so zástupcami Ministerstva financií SR," navrhla v liste agroministerke SPPK.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce