Zasadal Krízový štáb k mlieku

Prvovýrobcovia mlieka, spracovatelia a zástupcovia SPPK – členovia krízového štábu - 25. mája v Nitre vyhodnotili aktuálnu situáciu v mliečnej kríze.
 
 
Krízový štáb na svojom prvom stretnutí zhodnotil 13 návrhov riešení, ktoré by mali mliečnemu odvetviu pomôcť a ktoré predstavujú riešenia z krátkodobého a dlhodobého hľadiska. Hlavnou požiadavkou aj naďalej ostáva jednorazová finančná pomoc v objeme 43 miliónov eur. Riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Margita Štefániková počas rokovania krízového štábu prízvukovala, že je to kompenzácia z dôvodu poklesu nákupných cien mlieka. „Európska únia zrušila mliečne kvóty, naďalej trvá ruské embargo na potraviny, mlieka je veľa. My len chceme, aby sa prvovýrobcom vykompenzovali tie straty, ktoré oni nespôsobili. Chovatelia nemôžu za to, že cena ide dole. Robia si svoju robotu tak, ako predtým, len, žiaľ, cena mlieka stále klesá“, uviedla M. Štefániková.
 
Predseda SPPK Milan Semančík počas rokovania zdôraznil, že nebude dobré, ak sa prípadná pomoc štátu nedostane pre všetkých prvovýrobcov mlieka. „Treba podporiť všetkých, ktorí sa ešte dodnes rozhodli vydržať pri chove dojníc“, povedal Milan Semančík.
 
Závery
    
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka a Slovenský mliekarenský zväz vítajú vyhlásenie predsedu vlády SR Roberta Fica z 24. mája 2016 k riešeniu krízovej situácie na trhu s mliekom, v ktorom chovateľom dojníc prisľúbil pomoc vlády. Členovia krízového štábu zároveň oceňujú aj aktivitu ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej, ktorá sa rovnako usiluje vyriešiť problém. Krízový štáb je pripravený a ochotný aj naďalej spolupracovať s rezortným ministerstvom a hľadať spôsob, ako prekonať mliečnu krízu, ktorá každý deň spôsobuje slovenským prvovýrobcom mlieka finančné straty.
 
„Všetky aktivity smerujú k tomu, aby sme zachránili sektor, chov dojníc a pracovné miesta, ktoré výroba mlieka prináša na vidieku“, uviedol počas rokovania predseda SPPK Milan Semančík.
 
Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka pripravuje na 3. júna 2016 veľké Mliečne fórum, ktoré sa uskutoční v Nitre. Na rokovanie je pozvaná aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná a rovnako aj zástupcovia prvovýrobcov, spracovateľov a služieb, ktoré s výrobou mlieka a jeho distribúciou úzko súvisia. Na tomto fóre sa bude hľadať riešenie, ako sektoru pomôcť a zároveň sa načrtne aj jeho ďalšie smerovanie.
 
Na termíne druhého rokovania krízového štábu a ďalšom postupe sa jeho predstavitelia dohodnú po skončení Mliečneho fóra.  
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce