Slovenský agrorezort: lídri prehrávajú

Kríza v mliečnom a bravčovom sektore, predaj produktov za podnákladové ceny, nízky podiel slovenských potravín v obchodoch či neférové praktiky obchodníkov. Lídri slovenského poľnohospodárstva počas odbornej diskusie analytickej spoločnosti CEEC Research otvorene hovorili o najväčších problémoch agropotravinárstva.
 
 
V roku 2015 sme atmosféru počas diskusie osobností slovenského poľnohospodárstva opísali ako nie príliš optimistickú. Riaditelia poľnohospodárskych spoločností vtedy predpovedali mierny pokles sektora na úrovni 0,8 %. V kvartálnej analýze slovenského poľnohospodárstva Q1/2016 už predpokladali tohtoročnú stratu 2,2 %. Počas ďalších troch mesiacov sa strata prehĺbila - predikcia hovorí o poklese 3,9 % v roku 2016 a 1,5 % v roku 2017. Prepad objemu produkcie očakáva sedem riaditeľov z desiatich, iba necelá štvrtina očakáva jej rast.
 
 
Ak sme teda o roku 2015 hovorili ako o roku plnom paradoxov a stagnácii v sektore, súčasný rok môžeme označiť za vyslovene pesimistický. Poľnohospodári nie sú spokojní s úpadkom živočíšnej a rastlinnej výroby i s cenovým vývojom jednotlivých komodít, najmä mlieka a bravčového mäsa. Výsledkom nevyužitia potenciálu našej krajiny je záporné saldo v agrokomoditách, v minulom roku 1,1 mld. eur. „Kladné saldo sme mali naposledy v roku 1991,“ pripomenul predseda SPPK Milan Semančík. Na slovenskom vidieku podľa neho pokračuje aj naďalej alarmujúce otváranie nožníc s prevahou rastlinnej produkcie voči živočíšnej produkcii. „V roku 1990 sme vyprodukovali 3,6 miliónov ton obilovín. V roku 2013 to bolo až 4,7 miliónov ton. No zatiaľ čo v roku 1990 sme spotrebovali 3 milióny ton na výrobu kŕmnych zmesí, v roku 2013 už iba 600-tisíc ton,“ dodal M. Semančík.
 
 
Ministerka Gabriela Matečná sa na diskusii venovala najmä potravinárom. Podľa ministerky tento sektor trápi nízky podiel slovenských potravín na pultoch obchodných reťazcov a neférové prerozdelenie marží. Zvýšiť podiel domácich potravín na trhu si vláda predsavzala aj v Programovom vyhlásení vlády 2016-2020, ktorého poľnohospodárska časť vychádza väčšinovo z návrhov SPPK. Podľa posledných prieskumov je podiel našich potravín na úrovni 39 %. „Predpokladom zvýšenia podielu sú jasné zmluvné vzťahy medzi prvovýrobcami a spracovateľmi. Toto je kardinálny problém, ktorý bráni prosperite odvetvia,“ zhodnotila G. Matečná. Ministerka zároveň vyzvala producentov a spracovateľov, aby učili spotrebiteľov potravinovému patriotizmu a registrovali potraviny do Značky kvality SK. Certifikát v súčasnosti vlastní 139 domácich výrobcov na 1066 potravín, čo je podľa ministerky stále málo.
 

 
Jednou z možností, ako náš agrorezort zlepšiť, je predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ počas druhého polroka 2016. Vláda medzi priority zaradila nekalé obchodné praktiky, simplifikáciu Spoločnej poľnohospodárskej politiky a udržateľnosť a ekologizáciu lesov. Je otázne, či sa podarí pretlačiť naše postoje v Bruseli; poľnohospodárom vadia nižšie dotácie, ako dostávajú farmári iných členských krajín EÚ, čo následne deformuje náš trh a znižuje konkurencieschopnosť. Prvovýrobcovia zo severných a horských oblastí Slovenska požadujú aj zmenu systému podpôr v ANC oblastiach. Generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch na diskusii potvrdil, že sa tento systém chystajú zmeniť, no proces pre svoju komplikovanosť môže trvať aj 18 mesiacov.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce