Reakcia predsedu SPPK k pomoci EK pre európskych mliečnych farmárov

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta pomoc pre európskych producentov mlieka, ktorú 18. júla 2016 v Bruseli predstavil komisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan. Európska komisia uvoľní pre prvovýrobcov mlieka v členských štátov EÚ 500 miliónov eur.
 
 
„V súčasnej situácii, keď slovenskí prvovýrobcovia mlieka sú nútení znižovať stavy dojníc pre nerentabilnosť ich chovov, je každá forma podpory vítaná. Balík financií, ktorý sa prerozdelí pre slovenských chovateľov, určite napomôže k preklenutiu súčasnej nepriaznivej situácie. Musíme však upozorniť, že toto opatrenie je krátkodobého charakteru a od Európskej komisie očakávame najmä systémové riešenia dlhodobého charakteru, ktoré v čase prepadov nákupných cien surového kravského mlieka na európskych trhoch stabilizujú prvovýrobu mlieka“, uviedol v reakcii na rozhodnutie Európskej komisie predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík.
 
Pokles nákupných cien mlieka a vysoké prebytky na európskych trhoch spôsobili zrušené mliečne kvóty, ruské embargo na vybrané potraviny a slabnúci záujem Číny o sušené kravské mlieko. Podľa SPPK a Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (člen SPPK) by bolo žiaduce, aby EK prijala v najbližších mesiacoch také adekvátne kroky, ktoré by prispeli k zrušeniu ruského embarga a zároveň by hľadala účinné opatrenia na reguláciu dodávok mlieka v čase krízy na trhu. Medzi systémové opatrenia, ktoré podporuje SPPK, patrí aj zvýšenie exportu do tretích krajín, zvýšenie bezpečnosti prvovýrobcov mlieka prostredníctvom „záchrannej siete“, zvýšenie intervenčných cien priemyselných komodít, zlepšenie transparentnosti v reťazci mlieka, odstránenie nekalých praktík obchodných reťazcov a zabránenie zneužívania dominantného postavenia obchodných reťazcov prostredníctvom európskej legislatívy.
 
 
Z 500 miliónovej pomoci pre európskych producentov mlieka sa 150 miliónov eur prerozdelí cez odbytové organizácie tým chovateľom dojníc, ktorí sa zaviažu znižovať svoju produkciu mlieka. Podľa predsedu SPPK sa však táto myšlienka nestretne s podporou slovenských prvovýrobcov mlieka. "Produkcia mlieka na Slovensku  je nízka, na rozdiel od iných krajín EÚ sme do roku 2015 platnú mliečnu kvótu napĺňali len na 80 %. Ďalšie znižovanie produkcie mlieka by ohrozilo zásobovanie spracovateľského priemyslu domácim mliekom. Máme aj rezervu v nízkej spotrebe mlieka a mliečnych výrobkov – len 160 kg na osobu a rok, pričom Svetová zdravotnícka organizácia odporúča upraviť spotrebu až na 220 kg. Na Slovensku potrebujeme produkciu mlieka udržať na terajšej úrovni, resp. ešte zvýšiť. Znižovanie výroby mlieka na Slovensku by bolo nežiaduce a išlo by na úkor zabezpečenia sebestačnosti v tejto komodite“, dodal Milan Semančík, predseda SPPK.
 
 
 

 

Bolo by preto dôležité, aby výrobu mlieka v EÚ znižovali krajiny, ktoré po zrušení mliečnych kvót začali expandovať so svojou výrobou – najmä Nemecko, Írsko, Holandsko, ale aj Poľsko.
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce