Najkrajšie chotáre sú na Považí a Liptove

Súťaž Chotár roka sa zameriava na podporu a propagáciu prístupu poľnohospodárskych subjektov k prepojeniu využívania prírodných zdrojov s tvorbou a udržiavaním kultúrnej krajiny v rôznych podmienkach hospodárenia na celom území Slovenska.
 
Lúky v Papradne za svitania. Autor: Eva Mihová
 
Aj napriek zlej situácii v poľnohospodárstve sú na Slovensku podniky, ktoré idú príkladom v čistote hospodárskych dvorov, prístupe k zamestnancom, úprave okolia, polí a v spolupráci s miestnou samosprávou. „Tieto podniky nám dokazujú, že poľnohospodárstvo vie byť atraktívne a kvalita jeho služieb dokáže pritiahnuť aj zahraničných návštevníkov,“ hovorí predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík.
 
Dôležitý je vzhľad a prínos regiónu
 
16. ročník súťaže o  Najkrajší chotár  potvrdil vysokú úroveň produktov a služieb viacerých našich subjektov poľnohopodárskej výroby. Členovia hodnotiacej komisie počas štyroch týždňov obchádzali chotáre poľnohospodárskych fariem v rôznych regiónoch Slovenska, ktoré skutočne dávajú svojou starostlivosťou na vedomie, že sa o krajinu a pôdu na ktorej hospodária, starajú naozaj príkladne. A nielen to. Mnohí prispievajú svojou činnosťou k tomu, že krajinu kultivujú, zachovávajú tradičné postupy šetrné k životnému prostrediu a zabraňujú tak erózii pôdy, prispievajú k pohode zvierat aj ľudí a v neposlednom rade sa snažia pridanou hodnotou osviežovať a zveľaďovať  slovenský vidiek. Jednoducho sú odborníkmi na pravom mieste. Okrem toho spoluprácou s inými spoločnosťami, združeniami aj vedením obcí  pomáhajú vytvárať príjemné prostredie pre komunitu ľudí, žijúcich v danom regióne.
 
V odbornej komisii mali svojich zástupcov Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora,  Agroinštitút Nitra, štátny podnik, Slovenská agentúra životného prostredia z  Banskej Bystrice, nitrianska Slovenská poľnohospodárska univerzita, Vidiecky parlament SR, poľnoinfo.sk a Klub poľnohospodárskych novinárov, ktorý je garantom súťaže. Hodnotiaca komisia si všímala  porasty na poliach, či nie sú zaburinené, či okraje poľných ciest nie sú semenišťom burín, všímala si v akých podmienkach sú chované zvieratá, či sú chránené   pred fyzickou a psychickou nepohodou, ďalej  či sú hospodárske dvory upravené, aký je stav techniky a starostlivosť o ňu, aký je stupeň diverzifikácie výroby a tým zvýšenia konkurencieschopnosti a zníženia rizika podnikania v agrosektore a v neposlednom rade si komisia  všímala  aj to, či sú v chotári, obci, regióne zdravé vzťahy a či poľnohospodárske farmy robia aj to,  z čoho  nemajú ekonomický profit, ale čo vytvára práve dobré meno gazdu.
 
Slovenské farmy môžu vyzerať ako tie v Alpách
 
Ukázalo sa, že  mnohé slovenské farmy sa už skutočne podobajú tým rakúskym, na ktoré sa ešte stále chodia Slováci pozerať ako na niečo pekné a nedosiahnuteľné.
 
Víťazom Chotára roka nad 500 ha sa stalo družstvo v Liptovskej Tepličke, Podnik ponúka kvalitné domáce potraviny a v roku 2012 získalo titul Biofarma roka. Družstevné výrobky z ovčieho mlieka dostali značku kvality SK Gold, ktorá sa udeľuje len produktom s nadštandardnými kvalitatívnymi parametrami.
 
Víťazka za malé podniky, Anna Beníková z Papradna, pozemky ani hospodárske budovy nezdedila, všetko si postupne vybudovala sama a z vlastných zdrojov. Dnes sa jej stádo ráta na 80 kráv a 400 oviec. Vďaka veľkému dopytu po ovčích výrobkoch plánuje rozšíriť stádo o ďalších 150 kusov. „Denne vyrobíme 60 kilogramov syrov. Všetko spotrebujeme na našich prevádzkach, nevyvážame ho nikam,“ dodáva A. Beníková. Jej podnik zahŕňa salaš, penzión a farmu.
 
Celkové výsledky – Najkrajší chotár 2016:
 
veľké podniky nad 500ha:
 
1. PPD Liptovská Teplička (člen SPPK)
2. SEMA HŠ s.r.o., Sládkovičovo (člen SPPK)
3. PD Važec (člen SPPK)
bez určenia ďalšieho poradia:
PD Ludrová, PROD Bobrov (členovia SPPK)
 
malé podniky do 500ha:
1. Anna Beníková SHR, Papradno (člen SPPK)
2. Mokas a.s., Selešťany (člen SPPK)
3. Hydina Súlovce s.r.o.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce