Veľtrh potravín, nápojov a pohostinnosti v Šanghaji aj s účasťou Slovenska

V dňoch 7 - 9. novembra sa v šanghajskom SNIEC (Shanghai New International Expo Center) v mestskej časti Pudong uskutočnil jeden z dvoch najväčších rivalizujúcich veľtrhov (tým druhým je SIAL, organizovaný každoročne v máji) potravín, nápojov a pohostinnosti.  
 
Aktuálneho 22. ročníka v Číne a 20. ročníka v Šanghaji sa zúčastnilo 2350 vystavovateľov zo 65 krajín. Otváracieho ceremoniálu sa zúčastnil rakúsky spolkový minister poľnohospodárstva Andrä Rupprechter a námestník ministra poľnohospodárstva Maďarska, generálni konzuli krajín vystavovateľov vrátane generálneho konzula SR v Šanghaji Františka Hudáka.  
 
Historicky prvú účasť zaznamenalo aj Slovensko, zastúpené 7 spoločnosťami (Abora, Coffea, CEE Investment and Trade, Hlohovecký pivovar, PS Trade, Trenčianske minerálne vody, Zdravo) zastupujúce 16 slovenských značiek vo vlastnom národnom stánku, na čom má nemalú zásluhu GK SR v Šanghaji, ktorý pred pol rokom oslovil potenciálnych vystavovateľov. V súčasnosti pri realizácii stánku podporil vystavovateľov prebratím a uskladnením vzoriek, ich prepravou na výstavisko, ako aj personálne a priamou účasťou pracovníkov GK pri dokončovaní stánku.  
 
Je potešujúce, že napriek absencii finančnej podpory zo strany štátnych inštitúcií (na rozdiel od iných vystavovateľov z Európskej únie, keď sa na FHC ešte aj Severné Írsko prezentovalo vlastným stánkom väčším ako Slovensko) sa slovenské obchodné spoločnosti dokážu zjednotiť a predstaviť v dobrom svetle nielen SR, ale aj plne konkurencieschopné slovenské výrobky. A to všetko na vlastné náklady a s nejasnou vidinou úspechu. Zároveň je pozitívne, že sa väčšina vystavujúcich na FHC vyslovila za opätovnú účasť na SIAL 2017.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce