Svetové ceny potravín klesajú už päť rokov po sebe

Index cien potravín FAO dosiahol celkovo za rok 2016 v priemere 161,6 bodu, čo predstavuje medziročný pokles o 1,5 percenta. Rok 2016 bol zároveň už piatym po sebe idúcim rokom s klesajúcou tendenciou. V minulom roku výrazne vzrástli ceny cukru a rastlinných olejov. Naopak mäso, mliečne výrobky a obilniny sa držali pod svojim priemerom z roku 2015.
 
 
Index cien dosiahol v decembri 2016 v priemere 172 bodov. Oproti novembru toho istého roka sme nezaznamenali výraznú zmenu. Veľké zisky z rastlinných olejov a mliečnych výrobkov do značnej miery kompenzujú pokles pri cukre a mäse.
 
» Index cien obilnín FAO zaznamenal v decembri v priemere 142,1 bodu. Evidujeme medzimesačný nárast o 0,5 percenta. V decembri v dôsledku úradných opatrení zavedených v Thajsku a silnom dopyte po dodávkach v Pakistane vzrástli medzinárodné ceny ryže. Ceny kukurice tiež stúpli, naopak oslabili ceny pšenice. Celkovo bol v roku 2016 index cien obilnín na úrovni 147 bodov, čo je o 9,6 percenta menej ako v roku 2015.
 
» Index cien rastlinných olejov FAO bol v decembri na úrovni 183 bodov. Index vzrástol oproti novembru o 7,4 bodu (4,2 percenta) a dosiahol tak najvyššiu úroveň od júla 2014. Ceny najviac ovplyvňovali palmové a sójové oleje. V roku 2016 bol index cien rastlinných olejov v priemere takmer na úrovni 164 bodov, čo predstavuje medziročný nárast o 11,4 percenta. Tieto výsledky sú však výrazne pod hodnotami zaznamenanými v predchádzajúcich piatich rokoch.
 
» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO zaznamenal v decembri 192,6 bodu, čo predstavuje nárast v porovnaní s novembrom o 6,2 bodu (3,3 percenta). Mierne navýšenie evidujeme pri masle, syre a sušenom plnotučnom mlieku. Zdržanlivá výroba mlieka v Európe a Oceánií a rastúci dopyt vedú k podpore trhu. V roku 2016 boli priemerné hodnoty indexu cien v porovnaní s rokom 2015 o 4 percenta nižšie. Medzinárodné ceny mliečnych výrobkov sú v súčasnosti v omnoho lepšej situácii ako boli v polovici roka 2016.
 
» Index cien mäsa FAO dosiahol v decembri v priemere 161,5 bodu, čo predstavuje pokles o 1,8 bodu (1,1 percenta) oproti novembru. Ceny výrazne poklesli pri hovädzom aj ovčom mäse. Hydina a bravčové mäso kleslo oproti minulému mesiacu len mierne. V roku 2016 bol priemerný index o 7 percent nižší ako v roku 2015, pričom najväčšie pády cien zaznamenala hydina a hovädzie mäso.
 
» Index cien cukru FAO mal v decembri v priemere 262,6 bodu, čo predstavuje medzimesačný pokles o 24,6 bodu (8,6 percenta). Prudký pokles medzinárodných cien cukru bol v decembri ťahaný predovšetkým kontinuálnym oslabovanie brazílskej meny (Real) voči americkému doláru, rovnako posilnením vývozu cukru z Brazílie, najväčšieho svetového producenta a vývozcu cukru. Správy o medziročnom navýšení produkcie až o 18 percent v hlavnom produkčnom regióne Brazílie, tiež prispeli k tlačeniu cien nadol. Celkovo dosiahol index cien cukru v minulom roku úroveň 255,9 bodu, čo je o 34,2 percenta viac ako v roku 2015. Prudký nárast cien je odrazom značných zásob v Brazílii, Indii a Thajsku.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce