Národný katalóg potravín

Podpora čerstvých, regionálnych potravín je alfou a omegou, ktorá môže zlepšiť odbyt slovenských  potravín smerom k spotrebiteľom. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v koordinácii s ostatnými rezortmi a samosprávou pripravujú Národný katalóg potravín. Prvá úvodná diskusia priamo s potravinármi sa začala 12. januára 2017 v priestoroch Úradu SPPK v Bratislave.
 
ilustračná fotografia
 
Riaditeľka Výskumného ústavu potravinárskeho Zuzana Nouzovská predstavila návrh, ako by mal Národný katalóg potravín vyzerať a na základe čoho by mal fungovať.
 
Hlavnou myšlienkou katalógu je väčšia podpora odbytu kvalitných potravín, čo je aj dlhodobá požiadavka samotných potravinárov. „Národný katalóg potravín má skrátiť dodávateľský reťazec. Má eliminovať potraviny, ktoré nemajú plnohodnotnú výživovú hodnotu, zvýšiť kvalitu stravovania, obnoviť vzťahy medzi dodávateľmi a odberateľmi v rámci regiónov, jednoducho zabezpečiť, aby lepšie fungoval trh s čerstvými potravinami, čím sa zabezpečí adresnejšia podpora čerstvých regionálnych potravín“, uviedla Z. Nouzovská.
 
Podľa Petra Benčúrika z Únie potravinárov Slovenska a člena Predstavenstva SPPK ide o veľmi perspektívny nástroj na podporu odbytu domácich potravín. „Okrem obchodných reťazcov je totiž štátna a verejná správa jedným z kľúčových partnerov pre odbyt našich výrobkov“, dodal P. Benčúrik.
 
Do štruktúry Národného katalógu potravín sú zahrnuté skupiny tých komodít a potravinárskych výrobkov, ktoré sú najdôležitejšie pre naše poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Ide napríklad o kategóriu mäsa jatočných zvierat, hydiny, vajec, mlieka, mliečnych a mäsových výrobkov, tukov a olejov, pekárenských a mlynárenských výrobkov, cukru, medu, nápojov, ovocia a zeleniny /v čerstvom a spracovanom stave/ a ďalšie.
 
„Národný katalóg potravín by mal tým ľuďom, ktorí v jedálňach objednávajú potraviny, jasne povedať, že objednávajú naše potraviny, čerstvé, kvalitné a za dobrú cenu“, zdôraznila riaditeľka Výskumného ústavu potravinárskeho.
 
Z Národného katalógu potravín budú vyberať napríklad nemocnice, školy, škôlky, väznice, armáda, polícia či ministerstvá.
 
Na príprave Národného katalógu potravín sa bude intenzívne pracovať počas prvého polroka 2017. Počas porady 12. januára potravinári priniesli viacero podnetov, ktoré by sa mohli zapracovať do konkrétnej podoby katalógu.
 
Únia potravinárov Slovenska a Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora upozorňujú svojich členov - potravinárov - aby do 31. januára 2017 posielali pripomienky a návrhy k Národnému katalógu potravín na adresu: [email protected].
 
Na rad teraz prichádza diskusia aj na úrovni legislatívy a neskôr v neposlednom rade aj cielené mediálne a marketingové aktivity, ktoré by počas najbližších mesiacov – už po vytvorení definitívnej podoby Národného katalógu potravín – pomohli zviditeľniť túto myšlienku a ktoré by prispeli k osvojeniu si tohto účinného nástroja na podporu odbytu čerstvých slovenských regionálnych potravín najmä samotnými nákupcami – teda školskými jedálňami, nemocnicami, ministerstvami, väznicami či armádou.
 
Je ambíciou, aby Národný katalóg potravín začal pracovať od nového školského roka. Únia potravinárov Slovenska a Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora návrh na zriadenie Národného katalógu potravín plne podporujú.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce