Odsúhlasili odporúčané odrody sladovníckeho jačmeňa

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS) zorganizovalo odborný seminár Odrody jačmeňa odporúčané sladovňami na Slovensku. Cieľom podujatia bolo vytvoriť zoznam jarných a ozimných odrôd sladovníckeho jačmeňa, ktoré pre rok 2017 odporúčajú sladovne združené v SZVPS.
 
 
Prezidentka SZVPS Jana Shepperd v úvode privítala účastníkov a oboznámila ich s programom stretnutia. Následne zhodnotila momentálny stav v spotrebe a výrobe piva a sladu na Slovensku. „V posledných rokoch sa na domácom trhu z dôvodu zníženia spotreby piva znížila aj spotreba sladu. Avšak stále významnejšiu úlohu zohráva zahraničný obchod. Slad je jedna z najzaujímavejších exportných komodít z agropotravinárskeho priemyslu. V tomto smere si udržuje stabilnú pozíciu,“ poznamenala J. Shepperd a dodala: „Na úkor klasického alkoholického piva sa zvyšuje výroba a spotreba nealkoholických a miešaných pív -  radlerov a sajderov. S dopytom po slade tu teda treba rátať.“
 
Vhodným výberom odrôd sladovníckeho jačmeňa sa ovplyvňuje kvalita sladu a tým aj kvalita konečného výrobku. Výroba sladu v období rokov 2005-2015 mierne kolíše okolo hodnoty 250-tisíc ton ročne, export sladu je niekde na úrovni 200-tisíc ton ročne. Produkcia jačmeňa na Slovensku v rokoch 2006-2016 bola ovplyvnená výmerami, ako aj priemernými hektárovými výnosmi.
 
 
Na fóre prezentoval základné informácie o spoločnosti Heineken Slovensko Sladovne, a.s. Adam Brincko: „Naša ročná kapacita je 111-tisíc ton sladu, z toho iba 15 % putuje na domáci trh, teda do pivovaru Heineken Slovensko. Zbytok exportujeme do okolitých krajín, najviac do Poľska. Technologický proces spracovania je 7 dní, pričom je dôležitá kontinuita procesu,“ povedal A. Brincko. Vo svojej prezentácii tiež upozornil na kvalitu jačmeňa, jeho spracovanie a následný odbyt výrobkov.
 
Následne vystúpili Marián Svorad z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho a Vratislav Psota, ktorý zastupoval český Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Obidvaja spoločne prezentovali výsledky štátnych odrodových skúšok v roku 2016.
 
 
V rámci hodnotenia sa brala do úvahy priemerná úroda v t/ha a v % PK podľa výrobných oblastí v roku 2016. Odrodové skúšky sa konali na staniciach v Báhoni, Veľkom Mederi, Haniske, Želiezovciach, vo Veľkých Ripňanoch po jarnom jačmeni. Po kukurici vo Vranove nad Topľou, Jakubovanoch, Bodrovej, Spišských Vlachoch a Vígľaši. Počas prezentácie boli podrobne hodnotené odrody, pričom sa kládol dôraz napríklad na vzrast, poliehanie po vyklasení a pred zberom, dobu klasenia, vegetačnú dobu, hmotnosť 1 000 zŕn, výkonnosť odrody v rôznych výrobných oblastiach (kukuričnej, repnej, a zemiakovo-horskej oblasti), obsah dusíkatých látok, extrakt a čírosť sladiny.
 
Účastníci odsúhlasili odporúčané odrody jačmeňa sladovňami SR pre rok 2017. Nájdete ich v prílohe na stiahnutie.
 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce