Informačný deň pre potravinárov v Nitre

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pokračovala v sérii informačných dní. Tentokrát bol Informačný deň venovaný potravinárom. Uskutočnil sa 13.marca 2017 v priestoroch Agroinštitútu Nitra.
 
 
Nedokážeme tvoriť pridanú hodnotu
 
Predseda SPPK v úvode privítal hostí a účastníkov podujatia a oboznámil ich s programom. Následne vyzval štátneho tajomníka rezortného ministerstva Gabriela Csicsaia, aby sa ujal slova. Ten sa vo svojom príhovore venoval aktuálnym otázkam potravinárskeho priemyslu. „Najväčším problémom na Slovensku je, že potraviny nedokážeme spracovať, nevieme tvoriť takzvanú pridanú hodnotu. Vo výrobe sme však naopak veľmi dobrí. Nie je to preto, že by sme to nevedeli robiť, dôsledkom tohto stavu sú zlé kroky bývalých vlád, prílišná liberalizácia trhu a cenový boj, ktorý ovláda celý trh. Musíme momentálne zvoliť cestu, pri ktorej sa odbytové možnosti dostanú do rúk prvovýrobcom a spracovateľom. Jedine vtedy dokážeme efektívne čeliť súčasným nadnárodným spoločnostiam, ktoré, žiaľ, vládnu svetu,“ spresnil G. Csicsai.
 
 
V rámci prezentácií vystúpil aj Martin Pavluvčík, riaditeľ Odboru kontroly platieb EPZF a obchodného dozoru MPRV SR, ktorý informoval verejnosť o výsledkoch kontrolnej činnosti ministerstva v zmysle zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny. „V roku 2016 sme mali 30 podnetov, ktoré upozorňovali na neprimerané obchodné podmienky.V dvanástich prípadoch bol tento podnet opodstatnený. Maximálna možná pokuta, ktorú zákon umožňuje je vo výške tristotisíc eur, naposledy sme pokutu v maximálnej výške udelili v roku 2014. Najčastejšími pochybeniami zo strany odberateľa je nedodržanie lehoty na úhradu kúpnej ceny. V rámci zákona je určite potrebné vyriešiť, aby mohli byť podnety anonymné a ľudia sa tak nebáli nekalú činnosť v obchodných vzťahoch nahlasovať,“ dodal M. Pavluvčík.
 
Prioritou ministerstva je zvýšiť percento slovenských výrobkov v obchodných reťazcoch
 
Riaditeľka výskumného ústavu potravinárskeho Zuzana Nouzovská prezentovala, ako by mal vyzerať pripravovaný Národný potravinový katalóg a aké sú jeho úlohy. „Ministerstvo berie na seba tú úlohu, že obstará potraviny pre verejných obstarávateľov, ktoré im sprístupní do takzvaného Národného katalógu potravín. Verejní obstarávatelia budú z tohto katalógu pohodlne, samozrejme, elektronicky vyberať potraviny, ktoré sú už obstarané,“ spresnila úlohy katalógu Z. Nouzovská a upresnila výhody takéhoto obstarávania: „V tomto procese počítame s viac ako 1 miliónom osôb, ktorí sa môžu denne stravovať v inštitúciách verejných obstarávateľov. Veríme, že katalóg prinesie možnosť slovenským potravinám vstúpiť do tohto systému a, zjednodušene povedané, uchádzať sa o peniaze z verejných inštitúcií. Taktiež pomôže skrátiť reťazec subdodávateľov, prinesie naplnenie environmentálnych priorít a zabezpečí požadovanú kvalitu.“
 
 
Generálny riaditeľ Sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Milan Lapšanský sa účastníkom prihovoril k téme neprimeraných podmienok v obchodných vzťahoch a programu podpory malých lokálnych výrobcov potravín. „Radi by sme rozšírili počet dodávateľov potravín o tých, ktorí vedia a majú pozitívnu skúsenosť s reťazcami. Podarilo sa nám dohodnúť takmer so všetkými reťazcami, ktoré tu majú svoje výrazné postavenie. Našim zámerom je naučiť dodávateľov označovať, baliť tovar a dodávať ho do reťazcov vo svojom blízkom okolí. K dnešnému dňu máme zadefinovaných 280 potenciálnych dodávateľov, výrobcov malého množstva potravín, ktorí by mohli dodávať do sietí svoje produkty. Našou strategickou úlohou je zvýšiť percento podielu slovenských potravín v obchodoch a toto je krok, ktorý by to mohol priniesť.“
 
 
Z diskusie
 
Prítomných potravinárov najviac zaujímali otázky týkajúce sa konkurencie schopnosti, podmienok, pri ktorých obchodujú, ale aj problémom, ktoré nastali pri novele zákona o odpadoch.
 
Potravinári vyjadrili značné obavy s opätovným zvyšovaním minimálnej mzdy a hlasom, ktoré hovoria o zavedení 13. platu. Najviac ich však v súčasnosti trápi novela zákona o odpadoch platná od 1. júla 2016, ktorá im medziročne zdvihla náklady 6 až 10 násobne. „Určite je potrebné zabezpečiť diskusiu s partnerským ministerstvom životného prostredia, aby sme túto výšku nákladov nejakým spôsobom dokázali zvládnuť,“ ozývali sa potravinári.

 

V prílohe na stiahnutie nájdete prezentácie, ktoré odzneli na Informačnom dni pre potravinárov.

 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce