V marci najviac klesli svetové ceny cukru a rastlinných olejov

Index cien FAO dosiahol v marci takmer 171 bodov. Evidujeme tak mesačný pokles o 5 bodov (2,8 %), ale 20 bodové navýšenie oproti rovnakému obdobiu z minulého roka. Okrem mäsa klesli všetky indexy komodít. Najviac klesli pri cukre a rastlinných olejoch.

 
» Index cien obilnín FAO bol v marci na úrovni 147,8 bodu. Oproti minulému mesiacu evidujeme pokles o 2,7 bodu (1,8 %). Medziročne je index cien na približne rovnakej úrovni. Zaznamenávame dostupné zásoby a dobré výrobné vyhliadky v novej sezóne. Ceny pšenice sú vo všeobecnosti o niečo nižšie, nakoľko sa v hlavných produkčných oblastiach zlepšilo počasie. Hodnoty klesali aj pri kukurici, najmä pri veľkých dodávkach z nedávno pozberaných plodín v Južnej Amerike. Zvýšila sa tak exportná súťaž, exportné dávky prebiehali vo väčšej miere.  
 
» Index cien rastlinných olejov FAO bol v marci na úrovni 167,6 bodu. Index klesá už druhý mesiac po sebe. Medziročne však nezaznamenávame väčšiu zmenu. Poklesy odrážajú vývoj predovšetkým pri sójových a palmových olejoch. Hodnoty palmového oleja klesli mesačne o 5,6 percenta. Aktuálne tak dosahujú 5-mesačné minimá. Je to dôsledok zvýšenej produkcie v Juhovýchodnej Ázii. Pri sójových olejoch evidujeme mesačný pokles o 3,5 %, ceny tak spadli na 8-mesačné minima. Dôsledky poklesu môžeme hľadať v efektívnejšom zbere v Južnej Amerike a vyhliadkach na vyššiu výsadbu v USA.
 
» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO mal v marci hodnotu 189,8 bodu, čo predstavuje mesačný pokles o 4,4 bodu (2,3 %). Medziročne však zaznamenávame zvýšenie o 60 bodov (46 %). Tento mierny pokles je dôsledkom dostatočných dodávok mlieka na severnej pologuli a vyhliadky na vyššiu produkciu mlieka v Oceánii. Naopak ceny masla sa zvýšili.
 
» Index cien mäsa FAO mal v marci v priemere 163,2 bodu, čo predstavuje nárast o 1,2 bodu (0,7 %) oproti februáru. Rovnako hovoríme o medziročnom náraste na úrovni 17 bodov (12 %). Mierne navýšenie cien evidujeme pri hovädzom a bravčovom mäse. Je to spôsobené pokračujúcou obmedzenou dostupnosťou komodít v Oceánii a dovoznom dopyte v Ázii. Trhy s hydinou a ovčím mäsom zostali vyvážené.  
 
» Index cien cukru FAO bol v marci na úrovni 256,6 bodu, čo predstavuje mesačný pokles o 31,3 bodu (10,9 %). Index dosiahol svoju najnižšiu úroveň od mája 2016. Tento pokles odráža všeobecne slabý dopyt po dovozoch, v kombinácii s očakávanými vyššími brazílskymi dodávkami, ktoré vstupujú na svetové trhy.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce