Poznáme víťazov súťaže NAJ naše pole

V Oponiciach pri Nitre vyhlásili 30. mája už po 13. raz víťazov súťaže NAJ naše pole. Podujatie bolo už tradične spojené aj s vyhlasovaním výsledkov súťaže Naj slovenský chov a NAJ agromanažér. Pri tejto príležitosti vystúpil so svojim príhovorom aj predseda SPPK Milan Semančík.
 
 
Predseda SPPK v krátkosti zhodnotil minulý rok z pohľadu agropotravinárskeho sektora.  „Rok 2016 nebol rozhodne ľahký. Charakterizovali ho jarné mrazy. Neskôr vyhovujúce počasie sa podpísalo pod vynikajúcu produkciu letných a jesenných plodín. Zaknihovali sme v rámci histórie Slovenska rekordné úrody hustosiatych obilnín a aj jesenných plodín. Spokojnosť však bola len dovtedy, kým sme neprišli k speňažovaniu. Výrazný pokles cien nás vrátil 20 rokov dozadu. Z radosti nám teda veľa neostalo, príjmy nejako veľmi nevzrástli.“
 
V minulom roku rezonovala predovšetkým mliečna kríza a kríza vo výrobe bravčového mäsa. Nepriaznivý stav v sektore mlieka sa napokon podarilo na istý čas zastaviť mimoriadnou podporou pre našich prvovýrobcov. Potrebné sú však systémové riešenia, ktoré zabezpečia, aby sa nepriaznivý stav v sektore mlieka zastabilizoval. „Snahou bolo, je a bude, aby sme odvetviam živočíšnej výroby a špeciálnej rastlinnej výroby pomohli. Sú to prioritné odvetvia, pretože prinášajú pridanú hodnotu a zamestnanosť na vidiek,“ poznamenal M. Semančík.
 
 
Predseda SPPK počas svojho vystúpenia určil priority do nasledujúceho obdobia a zároveň popísal úskalia, s ktorými sa budú naši poľnohospodári musieť popasovať. „Potrebujeme porovnateľné podnikateľské prostredie v rámci SPP, ale aj porovnateľnú štátnu pomoc. Ak sa nám to nepodarí, tak budeme ďalej ťahať za kratší koniec. Našou snahou je, aby sme sa vyrovnali minimálne okolitým krajinám, aby tovar v hodnote 1,273 mld. prestal putovať na náš trh. Potenciál tu je, máme ľudí, pôdu, stroje, zvieratá, tak poďme vrátiť to, čo sme v minulosti poznali,“ ujasnil predseda SPPK M. Semančík a priblížil ďalšie kroky komory: „Začala sa verejná diskusie k SPP po 2020. Je to téma, ktorej sa budeme venovať, lebo sa nás bytostne dotýka v ďalšom období.  Základ sme postavili v podobe Bratislavskej deklarácie, ktorú zatiaľ podpísalo 8 krajín. Dúfam, že sa nám podarí presvedčiť ešte ďalšie krajiny. Pri kreovaní SPP tak môžeme byť oveľa úspešnejší a všetko bude smerovať k tomu, aby sme vyrovnali naše podnikateľské prostredie,“ dodal predseda SPPK.
 
M. Semančík v závere svojho vystúpenia ešte upriamil pozornosť aj na legislatívne otázky. „Niektoré veci nás doslova dvíhajú zo stoličiek. Vhodným príkladom je zákon č.315/2016  o registri partnerov verejného sektora, v ktorom je veľké množstvo nezodpovedaných otázok. Chystajú sa však zákony aj ohľadom pôdy, o nájme, ktorý sa nás všetkých bytostne dotýka. Buďme pozorní, sledujem to, dávajme pripomienky, ktoré budú viezť k rozvoju poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku,“ vyzval prítomných hostí predseda SPPK M. Semančík.
 
Víťazi súťaže NAJ naše pole za zberový rok 2016:
 
OZIMNÁ PŠENICA - PD Oroszka Pohronský Ruskov - sa po ročnej pauze vrátil do rebríčka a to hneď na prvé miesto. Ostatným pestovateľom „odskočili“ o vyše 80 metrákov a svojou úrodou atakovali 10 tonovú hranicu. Na výmere 136 ha zožali priemerne 9,86 t na hektár.
 
JAČMEŇ JARNÝ - Ján Jelen z Novej Dediny s priemernou úrodou 7,90 t/ha
 
JAČMEŇ OZIMNÝ - samostatne hospodáriaci roľník Jozef Karch, obec Sejkov v Sobraneckom okrese. Pozberal priemerne 9,80 t/ha.
 
RAŽ - Poľnohospodár Nové zámky, a.s. s úrodou 8,01 tony na hektár
 
OVOS - ZAD Dvory nad Žitavou. Zožali 6,03 t/ha.
 
KUKURICA NA ZRNO - PD Kátlovce s priemernou úrodou, ktorej chýbali iba 4 stotinky do 14 ton z hektára
 
REPKA OLEJNÁ - Agromarkt Nýrovce, s.r.o. za výsledok 5,2 t/ha.
 
SLNEČNICA – Mayerranch, Michal na Ostrove - 5,2 t/ha. 
 
SÓJA - Lúčnicia s.r.o. Lúčnica nad Žitavou s priemerom 4,62 t/ha. 
 
CUKROVÁ REPA - PD Nižná s výsledkom 16,51 t/ha cukru
 
Víťazi súťaže NAJ slovenský chov 2016:
 
Holštajnský chov
 
Agrocontract Jasová - Laktačná úžitkovosť 11 629 kg mlieka
 
Agrocontract Mikuláš - Laktačná úžitkovosť 11 273 kg mlieka
 
Farma Majcichov – vôbec najväčšie stádo dojníc na Slovensku. Laktačná úžitkovosť 10 760 kg mlieka.
 
Slovenské strakaté plemeno
 
Ulíč, štátny podnik – obhájil minuloročné prvenstvo
 
Karpatovka Chmiňany - absolútne najvyššej úžitkovosti spomedzi hodnotených strakatých stád – 8 683 kg
 
PD Trenčianska Turná - úžitkovosť 7 496 kg mlieka
 
Pinzgauské plemeno
 
PD Trstená - úžitkovosť 7 496 kg mlieka
 
Agria, a.s., Liptovský Ondrej
 
Chovatelia ošípaných
 
SHR Peter Gulán
 
Chov oviec
 
Ján Fečka, Stropkov – plemeno lakon
 
Poľnohospodárskemu družstvu Mošovce - cigájska ovca
 
Agro – Racio Liptovský Mikuláš - zošľachtená valaška
 
Najlepšou chovateľkou kôz sa stala pani Mularčíková z Heľpeca
 
Naj agromanažér 2016 – Ján Brachna, hlavný zootechnik, Agroban, s.r.o., Bátka

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce