List eurokomisárovi P. Hoganovi

V Nadarzyne pri Varšave sa 1. a 2. júna uskutočnilo mimoriadne zasadnutie poľnohospodárskych samospráv krajín Vyšehradskej štvorky.
 
 
Nevyvážené dodávateľsko-odberateľské vzťahy v rámci potravinovej vertikály naďalej zostávajú oblasťou, do ktorej ani postupom času neprichádza žiadne riešenie. Nekalé obchodné praktiky pritom dlhodobo ovplyvňujú podnikanie, rovnú súťaž, prístup poľnohospodárov a spracovateľov na jednotný trh a to i napriek tomu, že tento  problém je známy, zadefinovaný a prelínajúci sa všetkými krajinami Európskej únie. Prvovýrobcovia a spracovatelia sa doposiaľ nedočkali žiadneho konkrétneho časového plánu, či detailnejšieho návrhu riešenia na úrovni Európskej únie. Dobrovoľné kódexy, odporúčania, parciálne národné úpravy alebo ponechanie pôsobnosti voľným zákonitostiam trhu tu úplne zlyhávajú.
 
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík počas rokovania v Nadarzyne uviedol, že za slovenského predsedníctva sa síce podarilo presadiť tému neférového správania sa obchodných reťazcov na rokovanie ministrov poľnohospodárstva. „Od vtedy však uplynulo už pol roka a my nevidíme žiadny konkrétny posun. Preto vítame, že česká strana predložila návrh spoločného listu komisárovi EK pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Philovi Hoganovi, v ktorom sme zadefinovali spoločné požiadavky agrárnych samospráv krajín V4“, dodal M. Semančík.
 
 
Agrárne samosprávy krajín V4 žiadajú Európsku komisiu, aby tému nekalých obchodných praktík na úrovni Európskej únie riešila predovšetkým s ohľadom na tieto oblasti:
 
- predaj tovaru za ceny nižšie ako sú výrobné náklady
- predaj tovaru za cenu nižšiu, než za akú bola uskutočnená dodávka tovaru
- výrazný rozdiel marže za rovnakú skupinu výrobkov
- nízky podiel tovaru z krajiny, v ktorej sa nachádza prevádzka
 
Prezidenti poľnohospodárskych samospráv krajín V-4 sa dohodli, že by mal byť vytvorený zoznam nekalých  obchodných praktík na úrovni Európskej únie, ktoré využívajú obchodné reťazce. Zneužívanie výhradného postavenia obchodných reťazcov v rámci maloobchodu predstavuje jeden z najväčších problémov, ktorý v súčasnej dobe prvovýrobcov a spracovateľský priemysel v Európskej únii sužuje.
 
Poľnohospodárske samosprávy diskutovali v Nadarzyne aj o budúcej podobe Spoločnej poľnohospodárskej politiky /SPP/ po roku 2020. Európska komisia ju pripravuje práve v tomto období, a to aj na základe názorov od 3132 slovenských poľnohospodárov. Predstavu o budúcej SPP vyjadrili poľnohospodárske samosprávy v Bratislavskej deklarácii, ktorú 31. marca podpísali poľnohospodárske samosprávy Slovenska, Českej republiky, Poľska, Estónska a Chorvátska. K dnešnému dňu sa k nej pripojila aj Maďarská a Litovská agrárna komora. 
 
Zástupcovia poľnohospodárskych komôr krajín V-4 zdôrazňujú, že SPP je základom Európskej únie a obsahuje niekoľko verejných cieľov. Mala by mať silný rozpočet a pokračovať v zabezpečovaní  potravinovej nezávislosti Európskej únie, a tým prispieť k trvalo udržateľnému rozvoju. Rozdiely v úrovniach priamych platieb medzi členskými štátmi musia byť odstránené. Budúca SPP by mala vo väčšej miere zabezpečiť stabilizáciu poľnohospodárskych trhov a predchádzať krízovým situáciám v poľnohospodárstve a zabezpečiť stabilné príjmy pre poľnohospodárov. Predstavitelia poľnohospodárskych komôr krajín V-4  konštatovali, že SPP by mala byť modernizovaná a zjednodušená pre poľnohospodárov postupne, bez zásadných zmien v jej štruktúre.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce