Komisia je pripravená vybrať Najkrajší chotár

Od utorka 20. júna začína odborná komisia už po 17-krát navštevovať poľnohospodárske družstvá a podniky, ktoré sa prihlásili do súťaže o Najkrajší chotár 2017. Dnes zavíta do okresu Levice a Nové Zámky.
 
 
Ktorý chotár na Slovensku dostane v tomto roku titul NAJ? Ako sa poľnohospodári starajú o poľnohospodársku pôdu a zvieratá? A kto z nich ide príkladom aj v udržiavaní vzhľadu okolitej krajiny? To sú otázky, na ktoré bude počas najbližších týždňov hľadať odpovede odborná komisia súťaže.
 
V kategórii malé farmy (do 500 ha) bude posudzovať 6 prihlásených firiem a v kategórii veľkých fariem (od 500 ha) navštívi 7 subjektov.
 
Komisia zhodnotí, ako poľnohospodári obhospodarujú svoje pozemky, ako ich udržiavajú a efektívne využívajú. V rámci rastlinnej výroby bude sledovať stav a vzhľad porastov, množstvo buriny na poliach, upravené medze pri poľných cestách alebo využívanie vetrolamov. Zameria sa aj na stav hospodárskych domov, čistotu maštalí, chov a pohodu zvierat. Prezrie si aj úroveň vozového parku a agrotechniky. Plusom pre podnik je aj spolupráca s miestnou samosprávou či včelármi. Azda najdôležitejší však bude celkový dojem, ktorý gazda a jeho chotár na komisiu zanechá.
 
 
Súťaže o Najkrajší chotár 2017 sa koná pod hlavičkou Klubu poľnohospodárskych novinárov v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou.
 
Cieľom súťaže je upevniť multifunkčnú úlohu slovenského poľnohospodárstva a prispieť k tvorbe a ochrane životného prostredia na vidieku, pri udržaní intenzity poľnohospodárskej výroby a uplatňovaní politiky rozvoja vidieka.
 
Víťazi svojich kategórií budú vyhlásení počas gala večera TOP AGRO, ktorý sa uskutoční v druhej polovici októbra 2017.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce