Deň poľa v Diakovciach

Agropodnik a.s.Trnava po šiestykrát privítal návštevníkov - odbornú verejnosť a aj priaznivcov poľnohospodárstva - na poliach pri Diakovciach.
 
 
Poľný deň otvoril generálny riaditeľ Agropodniku a.s. Trnava Emil Macho. Vo svojom príhovore zdôraznil opodstatnenosť ďalšieho rozvoja živočíšnej a špecializovanej rastlinnej výroby na Slovensku. "Aj na úrovni Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory robíme kroky a lobujeme za to, aby aj štát začal vnímať túto prioritu," dodal Emil Macho.  
 
 
Návštevníkom sa prihovoril aj predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík. V úvode hovoril o vplyve počasia na úrodu letných a jesenných plodín. 
 
 
"Zo sucha sme všetci nervózni. Prvé pokusy hovoria o zahorenom obilí, ktoré má minimum jadra, len samé plevy. Aj úrody, ktoré sú signalizované, sú zatiaľ nízke. Ostáva nám veriť, že takto to nebude na území celého Slovenska a že zrážky pomôžu aj jesenným plodinám," dadal M. Semančík. 
 
 
Podľa predsedu SPPK musíme klimatické zmeny brať so všetkou váznosťou. Opätovne apeloval na dôležitosť vzniku rizikového fondu na Slovensku. "Potrebujeme minimalizovať riziká a potrebujeme, aby sme nepoistiteľné riziká riešili prostredníctvom tohto fondu. Dúfam, že tento rok sa proces konečne podarí naštartovať a vďaka rizikovému fondu budeme vedieť pomôcť poľnohospodárom práve v časoch meniacej sa klímy," uviedol M. Semančík. Prítomných informoval o najnovších aktivitách SPPK napríklad v oblasti legislatívy. Komora ukončila pripomienkové konanie k návrhu zákona č. 504/2003 Z. z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov a k návrhu zákona č. 140/2014 Z. z. o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.
 
 
Stretnutie bolo spojené s ukážkami poľnohospodárskej techniky, pokusov na políčkach (kukurica, slnečnica, pšenica ozimná a pšenica jarná, jačmeň, hrach a repka). 
 
 
Návštevníci si mohli prezrieť aj stánky hnojivárskych, osivárskych či potravinárskych firiem. 
 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce