Štartuje Národný potravinový katalóg

Jednoduchý nákup kvalitných a bezpečných potravín od kvalifikovaných dodávateľov. Umožní to Národný potravinový katalóg (NPK), ktorého spustenie dnes ohlásilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR). Ide o unikátny elektronický nástroj verejného obstarávania.
 
 
„Dlhodobou prioritou nášho rezortu je podpora kvalitných, čerstvých a bezpečných potravín. A to nielen v domácnostiach, ale aj v školách, v štátnych inštitúciách či u vojakov. Koncom minulého roka sme ohlásili spustenie Národného potravinového katalógu. Po mesiacoch príprav dnes oficiálne štartujeme prevádzku tohto unikátneho projektu. Bude slúžiť ako elektronický nástroj verejného obstarávania na jednoduchý nákup kvalitných a bezpečných potravín od kvalifikovaných dodávateľov, so zárukou dodržania nastavených štandardov za ekonomicky najvýhodnejších podmienok,“ povedala Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Katalóg môže slúžiť tiež všetkým, ktorí majú záujem nakupovať kvalitné potraviny, najmä od regionálnych výrobcov potravín, napriek tomu, že nenakupujú z verejných zdrojov.
 
Obstarávatelia si budú môcť nakúpiť pestrú paletu potravín s vysokými kritériami bezpečnosti, kvality a výživovej hodnoty, ktoré si budú môcť pohodlne, flexibilne a priamo objednávať v požadovanom množstve a frekvencii. To všetko bez zbytočnej administratívy. NPK zabezpečí zvýšenie podielu čerstvých potravín, teda potravín bez vysokého podielu konzervačných látok. Lokálnym producentom prinesie možnosť uchádzať sa o zákazky financované z verejných zdrojov. V neposlednom rade, katalóg bude mať významný environmentálny prínos pre zníženie odpadového zaťaženia a najmä zníženie uhlíkovej stopy.
 
MPRV SR spúšťa Národný potravinový katalóg v spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK), Potravinárskou komorou Slovenska (PKS) a Agrárnou komorou Slovenska (AKS). Komory majú pripravené vyškolených pracovníkov a poradcov pri práci s katalógom. Odborným garantom je Výskumný ústav potravinársky NPPC. 
 
"V rámci našich regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr a potravinárskych zväzov sa v rámci NPK vytvorí 30 kontaktných miest po celom Slovensku. Budeme vyhľadávať čo najväčší počet výrobcov potravín, ktorí vstúpia do NPK. Vnímame ho ako ďalší odbytový kanál, vďaka ktorému budú môcť slovenskí poľnohospodári a potravinári ponúkať svoje zdravé výrobky do školských jedální, do nemocníc, väzníc či organizácií patriacich pod jednotlivé ministerstvá v rámci verejného stravovania," uviedol Milan Semančík, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
 
 
V súčasnosti je spustená prvá fáza projektu. Ide o testovací elektronický formulár informácií o sortimente, ktorý je vytvorený na základe dát Výskumného ústavu potravinárskeho. Aktuálne sprístupnená demo-verzia slúži na úvodné zoznámenie sa s obsahom sortimentu a formulárom produktového listu. Jej účelom je získanie spätnej väzby zo strany dodávateľov. Vypĺňať produktový list bude možné od 4. septembra 2017. 
 
O Národnom potravinovom katalógu aj počas diskusného stola
 
Téma Národného potravinového katalógu bola aj témou diskusného Okrúhleho stola, ktorý sa uskutočnil dve hodiny po tlačovej besede. Zúčastnili sa ho riaditeľka Výskumného ústavu potravinárskeho Zuzana Nouzovská, podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Dušan Janíček a výkonný riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. 
 
„SPPK už dlhodobo hovorí o tom, že potrebujeme mať tretí odbytový kanál. Vidíme, aký je zdravotný stav obyvateľstva. Každá snaha o zlepšenie aj cez zlepšenie verejného stravovania by bola žiaduca. Navyše podiel slovenských potravín je necelých 40% a v sektore vereného stravovania je to ešte horšie,“ uviedol pred publikom D. Janíček.
 
 
Podľa potravinárov treba v úvodnej fáze rozbehnúť aj masívnu informačnú kampaň, vďaka ktorej sa o výhodách NPK dozvedia nielen samotní výrobcovia potravín, ale aj spotrebitelia /medzi nimi aj rodičia žiakov v školách/ a hlavne vedúce jedální.  
 
Výkonný riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár hovorí, že treba rozbehnúť aj cestu verejnej osvety. "Konečný konzument musí zatlačiť na verejné stravovacie zariadenia alebo aj na obce, aby oni sami tlačili na verejných obstarávateľov – zamestnancov v jedálňach, aby nakupovali práve lokálne potraviny prostredníctvom Národného potravinového katalógu".
 
"Národný potravinový katalóg je obstarávací nástroj, ktorý 1x v histórii verejného obstarávania na Slovensku určí presný a komplexný opis potraviny. Sme presvedčení, že správny opis potravín pomocou komplexného formulára zlepší kvalitu potravín, ktoré sa za verejné financie dostávajú do verejného stravovania. Národný katalóg je postavený na súčasne platných 30 vyhláškach. Dodávať potraviny do NPK bude môcť ten, kto je registrovaný a schválený pod úradnou kontrolou. Je to katalóg postavený na legislatívnom základe“, doplnila Zuzana Nouzovská, riaditeľka Výskumného ústavu potravinárskeho.
 
Národný katalóg potravín vychádza z platného potravinového práva SR a EÚ. Kvalitu potravín definuje 30 právnych predpisov (vyhlášok a výnosov) pre jednotlivé výrobné skupiny. Dodávať potraviny do Národného potravinového katalógu môžu subjekty, ktoré sú schválené, resp. registrované a pod úradnou kontrolou, čo zabezpečuje zdravotnú bezpečnosť a štandardy kvality v súlade s národným a európskym potravinovým právom.
 
Katalóg je k dispozícii na internetovej stránke www.npkinfo.sk. Od pondelka 21. 8. 2017 bude spustené call centrum na čísle 0800 700 706 a e-mailová podpora [email protected].
 
 
 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce