O duálnom vzdelávaní aj v lete

V rámci kampane so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania sa v stredu 23. augusta uskutočnila diskusia o možnostiach vzdelávania v systéme duálneho vzdelávania v agropotravinárskom odvetví. Hosťom diskusie bol predseda PD Mestečko Peter Ježo, ktorý má s duálom aktívnu skúsenosť.
 
 
Poľnohospodárske družstvo dlhodobo spolupracuje so Strednou odbornou školou Pruské, ktorá je v systéme duálneho vzdelávania od samého začiatku. „Aktuálne máme dvoch dualistov v odbore poľnohospodár mechanizátor, ktorí ukončili prvý ročník. Tento rok sme mali záujem vziať študenta z odboru agromechatronik, žiaľ, zatiaľ sa nám nikto na tento odbor neprihlásil,“ konštatoval P. Ježo.
 
Je nutné robiť osvetu
 
Systém duálneho vzdelávania má množstvo výhod. Stále však o ňom vie málo ľudí. „Duál je o zodpovednom prístupe troch strán. Som úprimne rád, že to, čo tu už niekedy bolo, sa opäť rozbehlo. Je obrovskou výhodou, že podnik si môže vychovať vlastného zamestnanca. Trochu ma mrzí, že je malý záujem, zo strany rodičov a žiakov. Je nutné robiť tomuto projektu osvetu,“ povedal na diskusii pod holým nebom mladý predseda.
 
 
V rámci poľnohospodárstva je určite potrebné búrať predsudky. Toto odvetvie potrebuje mladých šikovných a kvalifikovaných ľudí. „Dnes už nie je poľnohospodár zafúľaný od oleja a od hliny. Je to často o odbornosti. Preto je nutné ukázať, o čom táto práca reálne je. Aktívne oslovujeme školy v regióne, diskutujeme s výchovnými poradcami, pozývame ich k sebe do podniku,“ priblížil spôsob propagácie poľnohospodárskeho odvetvia P. Ježo.
 

V agropotravinárskom sektore dlhodobo chýbajú ľudia. Aj predseda družstva PD Mestečko priznal, že aktuálne by do výroby potreboval ďalších 8 ľudí. Duálny spôsob vzdelávania je jednou z možností, ako priniesť do odvetvia mladú kvalifikovanú krv.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce