Na návšteve: V Najkrajšom chotári roka

Poľnohospodárske družstvo Hlohovec zaujalo svojim širokým portfóliom činností a organizáciou práce odbornú komisiu natoľko, že v ťažkej konkurencii zvíťazilo v súťaži Najkrajší chotár v kategórii veľké farmy (od 500 ha).
 
 
Tento rok ťažko hľadať pozitíva
 
„Čím skôr potrebujeme systémové opatrenia zo strany vlády, vnútroštátne podpory, ktoré sú porovnateľné s okolitými krajinami. Rovnako by sme uvítali, aby dochádzalo k rýchlejšej reakcii pri vyhodnocovaní projektových podpôr. Pri aktuálnej situácii sa veľmi ťažko plánuje do budúcna,“ vyznal sa predseda PD Hlohovec, Najkrajšieho chotára v tomto roku, Anton Cebo.
 
Uznávaní aj vo svete
 
Už pri vstupe do areálu podniku príjemne prekvapí nevídaný poriadok a čistota. Všetko je na svojom mieste, nikde nič neprekáža. Ako vojaci v radoch zaujali nablýskané sejačky, ktoré družstvo vyrába už takmer 40 rokov. Približne 90 % strojov je určených na vývoz do zahraničia. O ich kvalite sa presvedčili už aj v Nemecku, Belgicku či Veľkej Británii. Výrobu sa snažia postupne rozširovať, podľa slov predsedu A. Ceba je to však beh na dlhú trať. Prezentácie v zahraničí sú finančne veľmi náročné.
 
V súčasnosti je takáto činnosť v slovenských reáliách už doslova unikát. Pritom pridruženú strojársku výrobu mali v minulosti mnohí prvovýrobcovia.
 
 
Úctyhodné čísla
 
Spolu s objektmi v susednom Červeníku dnes hospodári PD Hlohovec na pôde o výmere 4500 ha. Venujú sa rastlinnej výrobe, pričom najrozšírenejšie je pestovanie obilnín a olejnín. Na 300 ha pôdy nájdeme aj vinič. Zo živočíšnej výroby chovajú približne 1100 kusov hovädzieho dobytka z toho asi 500 kusov dojníc. Prasníc majú približne 100 kusov. Družstvo má vlastný bitúnok, kde si spracúva celú svoju produkciu. Hotové výrobky predávajú vo vlastných predajniach. Podnik disponuje aj modernou bioplynovou stanicou, ktorú vytvorilo z vlastných zdrojov. Celkovo zamestnáva PD Hlohovec 210 zamestnancov.
 
 
Prítomnosť ovplyvní budúcnosť
 
Kataster družstva sa rozkladá na členitom teréne trnavského kraja. Ide o veľmi suchú oblasť. Podnik navyše nemá pod závlahou ani jeden hektár pôdy, v okolí nie je žiaden vodný zdroj. Táto skutočnosť výrazne ovplyvnila tohtoročné úrody a poznačí aj nasledujúce obdobie. „Tento rok je veľmi zlý, celú rastlinnú výrobu poznačilo sucho a extrémne vysoké teploty. Zrážky boli v našej oblasti naozaj minimálne. Nemáme jedinú plodinu, ktorá by nás túto sezónu prekvapila,“ smutne skonštatoval A. Cebo.
 
Plány do blízkej budúcnosti sú kvôli nepredvídaným udalostiam pribrzdené. „Naozaj by som rád povedal aj niečo pozitívne, ale pravda je taká, že tento rok nás ekonomicky veľmi zaťaží. Nasledujúce 2-3 roky to budeme musieť postupne vyrovnávať. Pocítime to najmä na investíciách do techniky. Určite je potrebné hľadať možnosti, racionalizáciu a podľa možností aj optimalizáciu vo výrobe,“ poznamenal skúsený stratég.
 
Predseda PD Hlohovec Anton Cebo s podpredsedom Jurajom Bliskom počas júnovej návštevy komisie súťaže Najkrajší chotár
 
Bez ľudí to nepôjde
 
Podobne ako v ďalších agropotravinárskych podnikoch, aj v PD Hlohovec majú problém s kvalifikovanou aj nekvalifikovanou pracovnou silou. „V dnešnej dobe je veľký problém zohnať traktoristu či dojičku. Mňa osobne veľmi teší, že sme už sčasti omladili aspoň náš manažment podniku. Prial by som si, aby sme tento proces dokázali úspešne dokončiť a stabilizovať. Aby to ten nový ambiciózny manažment potiahol opäť dopredu,“ vyslovil prianie na záver predseda PD Hlohovec A. Cebo.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce