Adoptuj kravičku

Mliečny fond financovaný slovenskými prvovýrobcami a spracovateľmi mlieka obnovuje svoj úspešný projekt s názvom Adoptuj kravičku.
 
 
„Projekt Adoptuj kravičku je súčasťou kampane Slovenská mliečna rodina, ktorej cieľom je prispieť k zvýšeniu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pôvodom zo Slovenska,“ povedal Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu.
 
„Touto aktivitou chceme vzbudiť záujem verejnosti o dianie v sektore mlieka a ukázať deťom ale aj ich rodičom, že základom pre mliečne výrobky je mlieko od živých kravičiek, o ktoré sa musia slovenskí poľnohospodári dobre starať,“ dodal Alexander Pastorek, predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka.
 
 
Adoptuj kravičku je webová aplikácia, ktorá umožňuje jednotlivcom, ale aj školským kolektívom adopciu kravičiek z konkrétnych slovenských mliečnych fariem. Podmienkou adopcie je zadanie EAN kódov zo slovenských mliečnych výrobkov. Dokladom o adopcii je rodný list kravičky s jej identifikačným číslom, fotkou, dátumom narodenia a miestom, kde bude aj naďalej žiť a kde sa o ňu budú poľnohospodári starať. Po adopcii sa môže dieťa, alebo kolektív o svoju kravičku ďalej virtuálne starať a hrať sa s ňou. V rámci projektu sa budúci rok pripravuje aj Deň otvorených dverí na mliečnych farmách, aby si mohli ísť svoje kravičky pozrieť naživo.
 
 
„Pre tento projekt sme sa rozhodli aj kvôli tomu, lebo s adopciou kravičiek máme dobré skúsenosti. V rámci projektu, ktorý sme realizovali pred dvomi rokmi sa adoptovalo vyše 20 000 kravičiek. Teraz máme zatiaľ pripravených na adopciu vyše 10 000 kravičiek,“ skonštatovala Margita Štefániková, riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka.
 
Projekt zaujal aj ministerku pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Tá si adoptovala prvú vlastnú kravičku na farmárskom festivale MňamFest, ktorý sa uskutočnil v sobotu 16. septembra 2017 v Bánovciach nad Bebravou.
 
 
„V spotrebe mlieka a mliečnych výrobkov Slovensko výrazne zaostáva za ostatnými krajinami Európskej únie. Projekt Adoptuj kravičku je jednou z možností ako napomôcť zvýšeniu spotreby mlieka a to už od detského veku. Chceme u detí vypestovať správne stravovacie návyky, pozitívny vzťah ku zvieratám a tiež zvýšiť povedomie o slovenských prvovýrobcoch mlieka,“ uviedla v súvislosti so spustením projektu Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.
 
Internetová adresa projektu je www.adoptujkravicku.sk.
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce