CETA sa začne predbežne vykonávať 21. septembra

Vo štvrtok 21. septembra nadobudne predbežne platnosť Komplexná hospodárska a obchodná dohoda medzi EÚ a Kanadou (CETA). Uviedla dnes Európska komisia (EK).
 
Ilustračný obrázok

Predseda EK Jean-Claude Juncker vyhlásil, že si pod touto dohodou predstavuje to, čo eurokomisia požaduje od obchodnej politiky EÚ – nástroj rastu prospešný pre európske spoločnosti aj obyvateľov, ktorý je zároveň prostriedkom na presadzovanie našich hodnôt, správne využitie globalizácie a na formovanie pravidiel globálneho obchodu.

"Táto obchodná dohoda bola predmetom hĺbkového parlamentného preskúmania. Intenzívna výmena názorov o dohode CETA v priebehu tohto postupu svedčí o demokratickej povahe rozhodovania na európskej úrovni a očakávam, že členské štáty budú viesť v kontexte vnútroštátnych procesov ratifikácie CETA dôkladnú diskusiu," uviedol Juncker.
     
Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová, ktorá bola vyjednávačkou EÚ pri rokovaniach s Kanadou, dodala, že vstup CETA, modernej a pokrokovej dohody, do platnosti "je pozitívny signál pre globálnu ekonomiku" s potenciálom podporiť hospodársky rast a tvorbu pracovných miest. Podľa jej slov dohoda výrazne posilní vzťahy EÚ s Kanadou.
     
CETA sa začne predbežne vykonávať 21. septembra po jej schválení členskými štátmi EÚ v Rade a Európskym parlamentom. Plnú a definitívnu platnosť nadobudne až po ratifikácii všetkými členskými štátmi EÚ. Komisia bude medzitým spolupracovať s členskými štátmi EÚ a Kanadou na zaručení jej hladkého a účinného vykonávania.

      

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce