Chovateľský deň v Kočíne (video)

Organizátorom Chovateľského dňa v Kočíne je už tradične Slovenská holsteinská asociácia a Poľnohospodárske výrobno-obchodné družstvo Kočín. V tomto ročníku sa podujatie, ktoré z roka na rok naberá na svojej vážnosti v kruhoch odbornej verejnosti, uskutočnilo v priestoroch modernej novopostavenej haly družstva. Jej výstavba trvala 161 dní a svoje pohodlie v nej nájde 200 dojníc tamojšieho podniku. 
 
 
Predseda Slovenskej holsteinskej asociácie Vladimír Chovan privítal v mene predstavenstva SHA všetkých prítomných. "Verím, že tento ročník bude pokračovať v nastúpenom trende. Chovatelia opäť pripravili krásne zvieratá. Verím, že budeme môcť situáciu na trhu s mliekom, ktorá je pre nás mierne optimistická, pretože krízu sme prekonali a ceny mlieka pomaličky rastú, podporiť aj kvalitou dojníc, ktoré tu dnes budú predstavené."
 
Predseda PVOD Jozef Puvák v úvodnom príhovore poďakoval všetkým, ktorí sa zaslúžili o usporiadanie 7. ročníka akcie. "To najlepšie, čo vo svojich chovoch v rámci holsteinských dojníc na Slovensku máme, dnes prišlo ukázať 19 poľnohospodárskych podnikov. Najkrajšie zvieratá sa budú vyberať spomedzi 51 dojníc". 
 
 
Riaditeľ Slovenskej holsteinskej asociácie Ivan Hrica priblížil pravidlá súťaže. "Aj v tomto roku sú dojnice rozdelené do piatich kategórií: prvotelky červené, červené na druhej a vyššej laktácii, prvotelky čierne, čierne na druhej laktácii a poslednou kategóriou sú čierne na tretej a vyššej laktácii", uviedol I. Hrica. 
 
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík vo svojom príhovore vyzdvihol význam tohto krásneho podujatia. Zároveň vyslovil presvedčenie, že SHA bude v oragnizovaní takýchto podujatí naďalej pokračovať. "Ceny mlieka sa postupne dvíhajú, čo nám prináša do týchto dní trochu optimizmu. Len to, čo sme očakávali - teda štátna pomoc a podpora pre živočíšnu výrobu, zatiaľ stále nemáme, ale pracuje sa na nej. Očakávame prostriedky, ktoré by mali prísť do sektora cez štátnu pomoc a štyri opatrenia, ktoré sú pripravené na riešenie krízy v mliečnom sektore. Ide o opatrenie na kontrolu úžitkovosti, opatrenie týkajúce sa kadávarov, zelenej nafty a ozdravenia chovov", dodal M. Semančík. 
 
 
Prítomným sa prihovoril aj predseda Slovenského zväzu provýrobcov mlieka Alexander Pastorek. "Je pre mňa veľmi potešujúce, že v týchto ťažkých časoch sú aj medzi slovenskými chovateľmi dojníc také podniky, ktoré vedia z vlastných prostriedkov zmodernizovať priestory či postaviť nové haly a chovať v nich hospodárske zvierará."
 
Už tradične sa o úvod postarali chovatelia, ktorí nastúpili do arény novopostavenej maštale v sprievode detí. Žiaci základnej školy v Trenčíne spestrili podujatie kultúrnym programom. Organitázori 7. ročníka pozvali na Chovateľský deň v Kočíne českého rozhodcu Ladislava Vondrášeka, ktorý svojim pozorným odborným okom rozhodoval o víťazných zvieratách v každej kategórii a rovnako aj o finálovej trojici dojníc. Okrem toho určil aj najlepšieho vodiča dojnice.  
 
 
Z finálovej skupiny rozhodca vyberal kravu s najkrajším vemenom, vicešampiónku a šampiónku podujatia. Najcennejší titul si v tomto roku odniesla dojnica z MVL AGRO Malé Chlievany.
 
Už tradičnou súčasťou podujatia bolo aj vyhlásenie Galérie 100-tisícových kráv. Po tomto ročníku je v nej už 70tka dojníc, ktoré dosahujú úžitkovosť viac ako 100-tisíc litrov mlieka za rok. 
 
 
Výsledky 7. ročníka Chovateľského dňa si môžete pozrieť TU
 
 
Krátky videozostrih zo 7. Chovateľského dňa v Kočíne
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce