Stanovisko k súčasným hodnotám MRL pre kaptán

Stanovisko k súčasným hodnotám MRL pre kaptán

Podľa článku 12 nariadenia (EC) 396/2005 úrad EFSA prehodnotil maximálne hodnoty rezíduí (MRL) pre pesticíd aktívnu látku kaptán s cieľom hodnotenia výskytu rezíduí tejto látky v rastlinách, spracovaných komoditách, plodinách a hospodárskych zvierat. Úrad EFSA bral do úvahy závery získané v rámci smernice 91/414/EEC, limity MRL stanovené Komisiou Codex Alimentarius ako aj správy reportované členskými štátmi spolu s doplňujúcimi údajmi. Na základe hodnotenia získaných dát boli odvodené navrhované hodnoty MRL, pričom sa vykonalo hodnotenie rizika pre spotrebiteľa. V prezentovaných výsledkoch chýbali niektoré informácie, ktoré požaduje regulačný rámec a preto sa predpokladá možné riziko pre spotrebiteľa. Z toho dôvodu hodnotenie rizika pre spotrebiteľa sa zatiaľ považuje len za indikatívne a niektoré návrhy MRL odvodené úradom EFSA stále vyžadujú ďalšie zváženie pracovníkov riadenia rizika, kde by sa mali brať do úvahy opatrenia na zníženie expozície.

Viac informácii nájdete na dole uvedenom odkaze na stránku úradu EFSA:

Link na web EFSA – publikácia:

Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels (MRLs) for captan according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005:

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3663.htm

 

 

Zdroj: EFSA

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce