Prezident SR prijal RPPS

"Som úprimne sklamaný z toho, že o poľnohospodárstve a potravinárstve ako o strategickom odvetví národného hospodárstva sa začalo hovoriť až po dvoch úkladných vraždách mladých ľudí."
 
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora iniciovala oficiálne rokovanie prezidenta SR Andreja Kisku s Radou poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv. Necelý týždeň po prijatí u predsedu vlády SR Petra Pellegriniho sa tak uskutočnilo v poradí druhé rokovanie s najvyšším ústavným činiteľom, tentokrát hlavou štátu.
 
Prezident SR Andrej Kiska 21. mája 2018 počas prijatia hovoril o roky pretrvávajúcom zlyhávaní štátnych inštitúcií v oblasti rozvoja poľnohospodárstva a potravinárstva. 
 
 
"Žiaľ, dlhodobo sa otázka koncepčného rozvoja nášho poľnohospodárstva zanedbávala. Ako prezident som nesmierne, nesmierne smutný z toho, že sa táto téma opätovne otvára a stáva aktuálna až po tom, ako bol zabitý mladý človek, novinár a jeho priateľka, ktorý vyšetroval práve podvody na východe Slovenska. Často si kladiem otázku, či až smrť človeka nás pohne k tomu, aby sme rozprávali o tom, aké problémy máme. Dlhodobo a systematicky zlyhávajú štátne inštitúcie v jednom z  najdôležitejších odvetví pre našu krajinu, a tým je rozvoj poľnohospodárstva a potravinárstva," uviedol Andrej Kiska.
 
Aj RPPS vníma otázku zviditeľňovania sa agropotravinárskeho odvetvia v očiach politikov a verejnosti ako priamy následok dvoch úkladných vrážd mladých ľudí. Podľa predsedu SPPK je veľmi smutné a na zamyslenie sa, že chlebové odvetvie sa stalo témou pre politikov až po týchto tragických udalostiach.
 
Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv informovala prezidenta o stave agropotravinárskeho sektora na Slovensku. Tak ako predsedovi vlády SR, tak aj prezidentovi SR tlmočila veľkú snahu upokojiť situáciu na slovenskom vidieku a to práve cez riešenie odborných tém, ktoré sa roky zanedbávalo.
 
 
Prezident chcel v úvode diskusie vedieť, prečo vo vidieckej krajine, akou Slovensko je, pracujú na vidieku len 2% obyvateľstva v agropotravinárstve.
 
"Na Slovensku môže na vidiek vrátiť, respektíve udržať zamestnanosť len živočíšna výroba a špeciálna rastlinná výroba," upozornil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.
 
 „Pôsobíme v otvorenom európskom trhu za nerovnakých podmienok. Tento fakt musí vnímať aj spoločnosť, musíme mať rovnaké podmienky na podnikanie. Desiatky rokov sme tu budovali štruktúru fariem inú ako v zahraničí. Veľké farmy sú kostrou slovenského poľnohospodárstva a mladých ľudí treba prilákať do už existujúcich fariem. Nie sme proti malým a rodinným farmám. Tie sú správnou formou diverzifikácie na vidieku,“ dodal Emil Macho.
 
"Jeden človek v poľnohospodárstve zamestnáva troch až štyroch pracovníkov iných odvetví národného hospodárstva," doplnila predsedníčka Agrárnej komory Slovenska Helena Patasiová. 
 
 
Prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay hovoril pred prezidentom o výrobe potravín bez funkčného spracovateľského priemyslu.
 
„Nemôžeme budovať také poľnohospodárstvo, ktoré vyprodukuje základnú surovinu a bez pridanej hodnoty ju vyvezie do zahraničia. Záporné saldo za rok 2017 na úrovni viac ako 1,4 mld. eur hovorí za všetko. Štrukturálne v ňom prevažujú vo vývoze suroviny a dovážame spracované potravinárske výrobky. Bol hrubo podcenený potravinársky a spracovateľský priemysel a je to dôsledok toho, že sa peniaze presunuli z 2. do 1. piliera. Spracovateľský priemysel je najslabším článkom agropotravinárskeho odvetvia. Vidíme to aj na prieskume podielu zastúpenia slovovenských potravín, ktoré je už roky pod 40%. Ľudia majú najvyššiu kúpyschopnosť. Ale nízky podiel domácich výrobkov v obchode nie je to o tom, že by spotrebiteľ nemal záujem alebo peniaze na kúpu domácich výrobkov. Je to tým, že spotrebiteľský priemysel zaostáva a nedokáže konkurovať dovozom,“ dodal D. Poturnay.
 
"V tomto čase sa pripravuje v Bruseli nová koncepcia európskej poľnohospodárskej politiky, na ktorú sa bude Slovensko musieť pripraviť, vzhľadom k tomu, že v ďalšom období sa už zrejme definitívne rozhodne o podobe slovenského vidieka a agrosektora," upozornil predseda Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností Milan Mišánik.
 
"Na Slovensku si musíme v prvom rade poupratovať vo vzťahoch k pôde, s vlastníctvom a jej užívaním. Všetky problémy, ktoré sme teraz pomenovali, vznikli preto, že nie je vytvorený systém ohľadom užívania pôdy, aby sa presne vedelo, identifikovalo, kto čo môže a má užívať," dodal Ján Jelen, predseda Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska.
 
 
 
Podľa prezidenta Andreja Kisku sa akútne problémy dajú riešiť z pohľadu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Pôdohospodárskej platobnej agentúry. "Na riešení tých vleklých, dlhodobých problémov treba stratégiu a treba začať nanovo rozprávať o všetkých problémoch, o ktorých sme diskutovali," podčiarkol A. Kiska. Informoval, že téme agrosektora sa bude veľmi podrobne venovať vo svojom prejave na tohtotýždňovom rokovaní Združenia miest a obcí Slovenska.
 
Vytvorenie dlhodobej stratégie vývoja poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku do roku 2030 presadzuje aj predseda SPPK Emil Macho. Tútu myšlienku si osvojil už aj predseda vlády SR.
 
 
Viac o témach z oficiálneho rokovania s prezidentom SR Andrejom Kiskom sa dozviete aj z videoreportáže, ktorú sme pripravili hneď po skončení oficiálneho prijatia Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv u prezidenta SR.
 

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce