Pracovná skupina pre životné prostredie - november 2018

Iniciatíva Európskej komisie „Round tables on the green architecture of the CAP” (Diskusia okrúhleho stola o zelenej architektúre SPP)
 
Prezentácia Paola Gouveiu (sekretariát)
 
Komisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan organizuje 2 rokovania za okrúhlym stolom, aby mali poľnohospodárske aj environmentálne zainteresované strany možnosť spolu diskutovať o novonavrhnutej environmentálnej a klimatickej štruktúre SPP. Hlavnou prioritou pozičného dokumentu Copa a Cogeca k novonavrhovanej zelenej architektúre je zaistenie príjmov poľnohospodárov (na plnenie eko-schém by malo byť určených maximálne 10 – 20% z 1. piliera), pričom neziskové environmentálne organizácie (NGOs) požadujú až 50% z oboch pilierov.
 
V diskusii k príprave prvého zasadania panovala zhoda, že pri argumentácii s NGOs treba zdôrazniť aj ekonomické a sociálne otázky, nielen environmentálne.
 
Program EÚ pre udržateľné financie, prezentácia a výmena názorov s EK DG ENVI
 
Odhaduje sa, že len v samotnej oblasti zmeny klímy a energetiky sú na splnenie cieľov do roku 2030 potrebné dodatočné investície vo výške 180 miliárd EUR ročne, ktoré budú musieť pochádzať zo súkromného sektoru. Komisia v decembri 2016 zriadila skupinu odborníkov na vysokej úrovni pre udržateľné hospodárstvo (HLEG) na vypracovanie stratégie EÚ pre udržateľné financovanie. Skupina zverejnila svoju správu 31. januára 2018, Komisia v nadväznosti vydala 8. marca 2018 Akčný plán: Financovanie udržateľného rastu a 24. mája 2018 zverejnila legislatívny návrh, ktorý zaistí postupné vypracovanie taxonómie EÚ pre zmenu klímy a environmentálne a sociálne udržateľné činnosti.
 
Zmena klímy (verejná konzultácia, prerokovávanie pozičného dokumentu Copa a Cogeca a informácie o COP 24)
 
Verejná konzultácia na tému Dlhodobá stratégia znižovania emisií skleníkových plynov bola otvorená 17. 7. – 9. 10. 2018 s cieľom nazhromaždiť názory a stanoviská týkajúce sa technologických a socioekonomických riešení.
 
Návrh pozičného dokumentu obsahuje niekoľko kľúčových  bodov a požiadaviek: podpora rozvoja nízkouhlíkového hospodárstva „spôsobom neohrozujúcim výrobu potravín”, uznanie poľnohospodárstva a lesníctva ako jediných sektorov odstraňujúcich skleníkové plyny fotosyntézou a ich prispievanie k zmierňovaniu klimatických zmien, efektívnejšie využívanie zdrojov pri vyššom dopyte potravín a krmív a taktiež dôležitosť sociálneho a ekonomického pokroku pre udržateľnosť životného prostredia.
 
Sekretariát sa v dňoch 2. – 14. decembra 2018 zúčastní na konferencii COP 24  v Katowiciach (PL).
 
Pre infomáciu (platforma SDG, európska stratégia o biodiverzite, rámcová smernica o vode a povodniach, situácia  týkajúca sa invazívnych nepôvodných druhov) a účasť Copa a Cogeca:
 
Copa a Cogeca sú členom platformy Komisie pre plnenie cieľov udržateľného rozvoja (SDG) OSN, zastupuje ich Liisa Pietola (FI), dňa 11. októbra 2018 prispeli do diskusie Smerovanie k udržateľnej Európe do roku 2030.
 
Stále prebiehajú verejné konzultácie k hodnoteniu európskej stratégie o biodiverzite a ku kontrole rámcovej smernice o vode a smernice o povodniach a pokračujú aj politické rokovania o minimálnych požiadavkach na opätovné využitie vody.
 
V tomto roku sa nebudú vykonávať žiadne zmeny v únijnom zozname invazívnych nepôvodných druhov. Posledné vykonávacie nariadenie je z augusta 2017.
 
Copa a Cogeca sa zúčastnili na konferencii o vode vo Viedni (AT), na stretnutí riaditeľov pre prírodu v Seefelde (AT) a pripravuje sa rokovanie skupiny pre občiansky dialóg 13. novembra 2018.
 
  Výmena názorov so zástupcom Komisie (DG ENVI) Humbertom Delgadom Rosom
  na tému veľkých šeliem
   H. D. Rosa síce vyjadril pochopenie poľnohospodárom, ktorí musia investovať značné finančné prostriedky na prevenciu útokov chránených šeliem na hospodárske zvieratá, pričom počet útokov šeliem stále rastie, ale upozornil aj na štúdiu, ktorá poukazuje na fakt, že počet napadnutí vlkmi nesúvisí s nárastom ich populácie. Komisia dokonca 8. novembra 2018 rozhodla o 100% -nej kompenzácii strát zo štátnej podpory pri útokoch šeliem aj úhradu preventívnych opatrení. Takisto v roku 2014 vytvorila európsku platformu o spolužití ľudí a veľkých šeliem, z ktorej ale Copa a Cogeca v ten istý rok  vystúpili kvôli veľkému vplyvu ochranárskych organizácií. Podobné platformy doporučuje ustanoviť na národných/regionálnych úrovniach.
 
Skupiny pre chov oviec a pre životné prostredie sa dohodli na spoločnom vytvorení akčného plánu na riešenie tohto problému.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce