Pracovná skupina pre POCC

Príprava na Praesidia Copa a Cogeca 29. – 30. novembra 2018
 
a) Sekretariát predstavil kandidátov Copa a Cogeca do nadchádzajúcich volieb predsedníctiev občianskeho dialógu (CDG) s Európskou komisiou: Lennart Ackzell (LRF) – CDG pre lesníctvo a Giulio Benvenuti (ACI) – CDG pre kvalitu a propagáciu. Celkovo sa Copa a Cogeca zúčastnia na 11 rôznych skupinách CDG.
 
b)  Členstvo SASOEE v Cogeca by malo platiť od 1. januára 2019.
 
c)  Žiadosť asociácie Euro Foie Gras o prijatie za partnera do Copa a Cogeca bola prijatá. Organizácie varovali pre možnými konfliktmi s ochranárskymi neziskovkami.
 
d) Na prijatie dokumentu k rovnosti pohlaví v rámci SPP 2020+  sú potrebné úpravy.
 
e) Návrh letáka Poľnohospodári EÚ a ich družstvá prispievajú k prevencii vzniku a znižovania objemu potravinových strát a potravinového odpadu bol prijatý.
 
f)  Nový komunikačný plán Copa a Cogeca by mal fungovať už pred voľbami do Európskeho parlamentu. Členovia žiadajú zvýšenie komunikačných aktivít napr. na sociálnych sieťach.
 
g)  Nedávno boli zverejnené návrhy správ europoslancov k návrhu Komisie o budúcej SPP. Návrhy sa týkali najmä správ k národným strategickým plánom, obsahovali napr.: návrh na transitné obdobie, povinné zastropovanie (s voliteľným horným stropom), odmietnutie zahrnutia eko schém a podpory mladých poľnohospodárov do zastropovania, možnosti odpočtu nákladov na zamestnancov zo zastropovacej čiastky, zachovanie existujúcej úrovne VCS platieb 13 + 2%.
 
Podľa informácií Rada smeruje skôr k podpore dobrovoľnej implementácie nových nástrojov typu zastropovanie, redistribúcia a definícia skutočného poľnohospodára. Rokovania budú pokračovať aj počas rumunského predsedníctva.
 
h)   Európsky parlament prijal pozíciu k smernici o nekalých obchodných praktikách 25. októbra 2018, 12. novembra zasadal Zvláštny poľnohospodársky výbor. Rada naďalej požaduje zachovanie pôvodného rozsahu smernice, podľa Copa  a Cogeca sa 21. novembra dohoda nedosiahne.
 
i)   Prostriedky na ochranu rastlín na báze zlúčenín medi by mali byť v ekologickom hospodárstve znova povolené na konci januára 2019.
 
j)   Žiadosti o účasť v Aliancii pre sektorové zručnosti (EK + Erasmus) je možné predkladať do 28. februára 2019.
 
  1. Obchodné rokovania:
 Mercosur: predpokladá sa problém s Brazíliou
 Japonsko: dohodu medzi EÚ a Japonskom z 5. novembra 2018 musí teraz ratifikovať    japonský parlament
 Mexiko:  v súčasnosti sa prerokovávajú už len konkrétne objemy kvót

 

 
  • V sektore bravčového mäsa je stále problém s africkým morom ošípaných vo viacerých krajinách EÚ.
 
  1. Predbežná dohoda o vystúpení UK z EÚ bola dosiahnutá 14. novembra 2018. Výstup pracovnej skupiny pre brexit sa očakáva počas Praesidia 29. – 30. novembra 2018.
 
  • V dňoch 17. – 19. augusta 2019 sa bude v Dánsku konať Konferencia Severná Amerika/EÚ.
 
Informácia o občianskej iniciatíve EÚ EatORIGINal
 
Informáciu o tejto iniciatíve predstavila farmárska asociácia COLDIRETTI (IT). V januári sa predstaví v Európskom parlamente, podrobnejšie sa jej bude venovať pracovná skupina pre potraviny 5. decembra 2018.
 
Rôzne
 
Európsky parlament sa dňa 19. novembra 2018 bude venovať  problematike pohody zvierat  počas transportu.
   
Komunikačná kampaň #CutTheUnfair k legislatívnemu návrhu Komisie o nekalých
 
obchodných praktikách bola hodnotená ako veľmi úspešná.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce