Spotrebitelia, buďte ostražití!

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Únia potravinárov Slovenska dôrazne apelujú na spotrebiteľov, aby v obchodoch zisťovali pôvod hydinového mäsa, ktoré kupujú.
 
 
Lacné hydinové mäso z Ukrajiny totiž nemusí spĺňať prísne bezpečnostné normy, aké musia dodržiavať slovenskí chovatelia hydiny. Je štandardom, že práve pri mäse z tretích krajín sa ťažko určuje jeho pôvod, nie je vystopovateľné a pri jeho výrobe nie je zaručená prísna kontrola ako v krajinách EÚ.
 
Ukrajinské mäso sa počas tohto roka objavilo v stravovacích zariadeniach či maloobchodnej sieti za podstatne nižšie ceny, než sú v prípade slovenského mäsa. Slovensko je dokonca jedinou krajinou v strednej Európe, ktorá dovolila ukrajinskému producentovi hydiny zriadiť si na našom území prevádzku (druhá prevádzka je v Holandsku).
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spolu s Úniou potravinárov Slovenska preto podporujú slovenských hydinárov v ich snahách o bezpečný trh a bezpečné potraviny, a to práve v kontexte zvýšených dovozov mäsa neznámeho pôvodu z tretích krajín. „Opätovne vyzývame spotrebiteľov na maximálnu opatrnosť pri kúpe hydinového mäsa. V časoch potravinových afér je preto namieste ostražitosť a informovanosť. Sme ochotní maximálne spolupracovať so štátnymi kontrolnými orgánmi, aby sme zabezpečili bezpečné potraviny na jednotnom európskom trhu,“ uviedol predseda Únie potravinárov Slovenska Stanislav Voskár.
 
Únia potravinárov Slovenska vyzýva aj samotných rodičov, aby sa začali viac zaujímať o pôvod hydinového mäsa aj v školských jedálňach. Sú si rodičia istí, že ich dieťa má na obed hydinové mäso z overeného a veterinármi kontrolovaného slovenského chovu a že hydina bola zabitá na slovenskom bitúnku, ktorý spĺňa najprísnejšie kritériá EÚ? Spotrebiteľ sa všetky tieto informácie musí dozvedieť priamo z etikety hydinového mäsa, kde je povinne uvedený úplný pôvod mäsa.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce