Rada Slovenského pozemkového fondu bude schvaľovať nájomné zmluvy

Rada fondu na prvom riadnom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 20. 12. 2018, bude schvaľovať návrhy nájomných zmlúv. Tie sú už zverejnené na internetovej stránke s možnosťou podávania námietok. K týmto návrhom Rada predloží štatutárnym orgánom fondu odporúčajúce alebo neodporúčajúce stanovisko. Na zasadnutí sa bude voliť predseda a podpredseda Rady.
 
 
Nájomné zmluvy
 
Rada má v kompetencii prerokúvanie právnych aktov, ktorých obsahom je odplatný alebo bezodplatný prevod alebo prenájom majetku. Ide o štátny majetok a o majetok nezistených vlastníkov, ktorý je v správe pozemkového fondu. Počet zmlúv a výmera prenajímaných pozemkov sa určite v blízkej dobe zmení, informoval HN Martin Kormoš, hovorca Slovenského pozemkového fondu. Návrhy, ktoré bude na najbližšom zasadaní schvaľovať nová šesť členná Rada fondu, sa vzťahujú na celkovú výmeru 4425,5128 hektára, z toho 4425,3626 hektárov na pozemky využívané na poľnohospodárske účely a 0,1502 hektárov na pozemky využívané inak.
 
Ku koncu októbra mal fond uzavretých 5274 platných nájomných zmlúv, ktorých predmetom je výmera 438 352,51 hektára pozemkov prenajímaných na poľnohospodárske účely, z toho vo vlastníctve štátu je 164 826,10 hektára a vo vlastníctve nezistených vlastníkov 273 526,41 hektára. Ku koncu októbra evidoval 2885 platných nájomných zmlúv na iný ako poľnohospodársky účel, ktorých predmetom je výmera 1 474,76 ha, z toho vo vlastníctve štátu 649,59 hektára a vo vlastníctve nezistených vlastníkov 825,17 hektára. „Celkový počet zmlúv je teda 8159 a ich predmetom je spolu 439 827,27 ha pozemkov v správe a nakladaní Slovenského pozemkového fondu,“ vyčíslil Kormoš.
 
Noví členovia Rady
 
Úvodné zasadnutie nových členov Rady bolo 12. decembra. Národná rada ich zvolila na základe návrhov vlády a Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.
 
„Noví členovia Rady schvaľovali rokovací poriadok a harmonogram riadnych zasadnutí,“ priblížila generálna riaditeľka fondu Adriana Šklíbová. Uzniesli sa, že prvé riadne zasadnutie, na ktorom budú prerokúvané návrhy právnych aktov, sa uskutoční 20. decembra. Fond zverejnil návrhy právnych aktov tak, aby mohli byť prerokované v tomto termíne.
 
Profily všetkých zvolených členov Rady Slovenského pozemkového fondu sú na internetovej stránke pozfond.sk/sk/pozemkovy-fond/organizacna-struktura.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce