Rumunsko prevzalo polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie

Bukurešť sa v najbližších šiestich mesiacoch bude snažiť balansovať domácu politickú scénu, ale aj významné udalosti v Únii.
 
 
Rumunsko prevzalo v utorok (1. januára) od Rakúska rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie, ktoré bude zastávať nasledujúcich šesť mesiacov v čase, keď čelí kritike Bruselu i vnútropolitickým sporom.
 
Bukurešť chce podľa rumunskej vlády byť „nestranným sprostredkovateľom“ medzi členskými štátmi v úsilí presadzovať agendu Únie. Tú čakajú v prvom polroku 2019 viaceré náročné skúšky ako vystúpenie Spojeného kráľovstva, známe ako brexit, voľby do Európskeho parlamentu, ktoré by mohli posilniť euroskeptické sily v ďalších krajinách, i rokovania o rozpočte po roku 2020.
 
Na stole má dnes Rada Európskej únie 257 návrhov.
 
Mottom rumunského predsedníctva je „Súdržnosť, spoločná európska hodnota“. Hlavné priority svojho šesťmesačného mandátu Bukurešť formulovala do štyroch oblastí: Zbiehavá Európa, Bezpečnejšia Európa, Európa ako silnejší globálny aktér a Európa spoločných hodnôt.
 
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyjadril len v uplynulých dňoch pochybnosti, či je Bukurešť pripravená na politické kompromisy v rámci predsedníctva v EÚ, aj keď, ako zdôraznil, je na to technicky dobre nachystaná.
 
„Myslím si, že vláda v Bukurešti ešte úplne nepochopila, čo to znamená predsedať krajinám EÚ,“ povedal Juncker pre nemecký nedeľník Welt am Sonntag. Poukázal na hlbokú roztrieštenosť na vnútropolitickej rumunskej scéne s tým, že ak chce niekto vychovávať k jednote Európu, musí mať najprv „zjednotený front“ sám u seba doma.
 
Celý článok nájdete na: https://bit.ly/2QlwnaN 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce