Vyjadrenie SPPK k vetovanému zákonu o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami

Zákon o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami má ambíciu výrazne zlepšiť postavenie slovenských poľnohospodárov a potravinárov v rámci dodávateľsko-obchodných vzťahov. Domáci dodávatelia potravín roky doplácajú na tvrdú vyjednávaciu taktiku niektorých obchodných reťazcov, ktoré voči nim uplatňujú nekalé obchodné praktiky. Nútia ich dodávať potraviny za ceny pod výrobné náklady, uplatňujú na slovenské výrobky vyššie marže v porovnaní so zahraničnými a takýmto spôsobom zneužívajú svoju ekonomickú silu. Práve pre tieto praktiky sa v obchodoch nachádza len žalostných 40% slovenských potravín.
 
 
Šancu na zmenu prinášal práve zákon o neprimeraných vzťahoch, ktorý okrem iného zavádza povinnosť umiestňovať minimálne 50% slovenských potravín na letákoch. „Práve z tohto dôvodu sa Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora nestotožňuje s vetom prezidenta SR, ktorý v týchto dňoch tento právny predpis nepodpísal,“ uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.
 
Zákon o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami považuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora za jeden z najdôležitejších právnych predpisov v rámci potravinárskej legislatívy. Aj preto vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby pri opätovnom prerokovávaní v pléne zákon schválili.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce