Valné zhromaždenie RPPK Levice

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho informoval delegátov valného zhromaždenia o aktuálnom stave príprav novej Spoločnej poľnohospdárskej politiky po roku 2020.
 
 
Už teraz sa hovorí, že novému programovaciemu obdobiu bude predchádzať prechodné obdobie. Aj napriek tomu musia podľa SPPK plynule pokračovať práce na príprave strategického plánu za Slovenskú republiku.
 
Mimoriadne dôležitá je najmä téma zastropovania, ktorá by sa mala podľa SPPK zakladať na dobrovoľnom princípe za každú jednotlivú členskú krajinu. Stropovanie sa dostalo aj do tzv. negoboxu, ktorý v sebe zahŕňa 100 zásadných tém na riešenie pre európskych ministrov.
 
„Na rokovaní s predsedom vlády Petrom Pellegrinim a podpredsedníčkou vlády Gabrielou Matečnou z prvej polovice februára som vyzval premiéra, aby sa pri schvaľovaní viacročného finančného rámca zasadzoval za silný rozpočet pre poľnohospodárstvo a stropovanie na dobrovoľnom princípe. Naše názory podporujú aj agropotravinárske samosprávy krajín V4, s ktorými sme prijali rovnakú pozíciu. Premiéra sme informovali aj o dôležitosti vyššieho spolufinancovania z národných zdrojov“, uviedol Emil Macho.
 
Podľa predsedu E. Macha je mimoriadne dôležité vnímať odvetvie ako celok a prinavrátiť mu jeho patričné postavenie v spoločnosti. „Dnes reálne potrebujeme vstať z popola a posúvať sa vyššie tak, aby sme neboli len príveskom národného hospodárstva. Som presvedčený, že sa dožijeme chvíle, keď bude agropotravinárstvo na piedestále a bude mať patričný ohlas aj medzi politikmi a na verejnosti“, dodal E. Macho.
 
RPPK Levice
 
 
Predseda RPPK Levice Milan Halmeš zhodnotil činnosť levickej komory a hospodárenie jej členov. „V  živočíšnej výrobe sa sústredíme hlavne na vývoj cien surového kravského mlieka a jatočných ošípaných.  Pri mlieku sme v r. 2017 prekročili psychologickú 30 ct/kg. hranicu  t.j. 30,94ct/kg, ktorá sa na Slovensku podarila udržať aj vlani, pričom stúpla presne o 1 ct/kg. Aj napriek tomu ešte stále táto cena aj spolu s podporami nepokrýva náklady chovateľov. Horšie sú na tom chovatelia ošípaných, kde výskytom afrického moru ošípaných dochádza k dovozu a pretlaku bravčového mäsa z krajín postihnutých touto nákazou, čo dlhodobo spôsobuje cenu okolo 1 €/kg“, uviedol pred delegátmi Milan Halmeš.
 
 
Valné zhromaždenie RPPK Levice pre rok 2019 odporúča v spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou pokračovať v príprave SPP 2020+ a realizácii systémových opatrení na podporu domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva s finančnými prostriedkami zo štátneho rozpočtu.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce