Rokovanie RPPS

Hlavnou témou rokovania bola štátna pomoc 2019 a podpora potravinárskeho priemyslu na Slovensku.
 
 
Štátna pomoc bude zahŕňať viaceré položky, ktoré sú potrebné na naštartovanie systémových zmien a oživenie domáceho agropotravinárstva. Okrem známej zelenej nafty v objeme 30 mil. eur, ktorej vyplatenie sa predpokladá pravdepodobne až po Agrokomplexe, dostanú finančné prostriedky poľnohospodári na preplatenie škôd za sucho v roku 2017 (očakávané vyplatenie v letných mesiacoch). Rovnako v rámci štátnej pomoci pôjdu približne 4 mil. eur na preplatenie časti nákladov poistného. Takmer 800tisíc eur pôjde na účasť spracovateľov na výstavách. Sumou cca. 4-5 mil. eur sa preplatí časť nákladov na poistné. 
 
Generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch informoval na zasadnutí RPPS o stave v rámci vyplácania niektorých výziev. Termín ukončenia výzvy na zavlažovanie je 15. apríla. Pre poľnohospodárov a ich projekty je alokovaných niečo cez 20 miliónov eur.
 
 
Prezident Potravinárskej komory Slovenska a aktuálny predseda RPPS Daniel Poturnay uviedol, že štát sa musí v ďalšom kroku podpory agropotravinárskeho sektora zamerať na spracovateľský priemysel. Podpredsedníčka vlády SR Gabriela Matečná nanovo zopakovala, že rezort bude podporovať aj potravinársky priemysel a pripravuje tzv. zelenú naftu pre potravinárstvo.
 
„Ak nebudeme mať podporenú aj koncovku, teda spracovateľský priemysel, čo urobíme s tými produktami, ktoré podporíme v rámci špeciálnej rastlinnej a živočíšnej výroby?“, dodala G. Matečná.
 
 
Predseda Emil Macho hovoril aj o možnosti úpravy odvodového zaťaženia: „Aby bolo napríklad odvodové zaťaženie pre zamestnanca v potravinárstve nižšie. Takým spôsobom znížime potravinárom náklady a oni budú môcť lacnejšie vyrábať.“
 
Počas rokovania sa zástupcovia Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv a ministerstva dotkli už aj medializovanej témy prípravy vládneho materiálu o pozemkových úpravách. Materiál by mal mať finančné, legislatívne a personálne východiská, aby sa vláda vedela rozhodnúť, koľko financií dá do pozemkových úprav zo štátneho rozpočtu v budúcich rokoch.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce